Sunday, January 13, 2013

Nasi Beringin Di Tengah Gerimis

Untuk makan malam ni  hidangan kami nasi beringin.
Actually, dah ingat2 lupa resepi ni , plak tu malas nak bukak internet sebab penat baru balik temankan Qistina main-main kat sekitar taman.  (adik dia ikut ayahnya outstation...jap lagi balik).  Tgh best2 menghirup kehijauan pepohonan, hujan mula gerimis.. terpaksa balik walau Qistina masih merengek2 tak puas main basikal.


Jadi  sbb dah lupa sgt resepi ni, main bubuh je la apa yg teringat kat kepala.  Paling I ingat..   mesti ada  jintan, sebab itu la yg membezakannya dgn resepi nasi lemak selain perlu ditumis semua bahan2 tu termasuk bwng putih, bwng merah dan halia, serai ..sebelum masukkan nasi dan santan  then masak mcm biasa, tambahkan garam ).




Untuk resepi sebenar,  nasi beringin warisan istana  ini sebenarnya perlu dihidangkan bersama ayam masak merah... tapi... cam biasa la I ni... main derhaka2 resepi,   lauk dia ayam berempah ala penyet.   (memang disengajakan).   Actually  rindukan sambal cili padinya tu, nanti tak match plak kalau kita makan dgn ayam masak merah.

Untuk resepi yg lebih tepat boleh jenguk di blog ini.

p/s:  bukan je lupa resepi, nak sebut nama resepi pun lupa tau tadi... ingatkan nasi gerimis..hehe... mentang2 la tgh gerimis ketika kejadian itu.

6 comments:

  1. first taim dengar nasi beringin..macam best jaaaaa

    ReplyDelete
  2. Cantik plating!hihi..saya tak pernah makan lagi nasi beringin ni, bolehla try juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh terima kasih. Hehe..

      Johorean wajib tau resepi ni Puan Doktor, nt cuba ye.

      Delete
  3. alamak, saya pun first time dengar ni. ala, macam tak johorean je rasa. waaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wani - Takpe dimaafkan. Kita pun jarang makan menu ni kat kenduri kendara pun kan.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...