Sunday, March 10, 2013

Air Tangan Ibu Mertua Di Hujung Minggu (5 gambar)

Lunch apa hari ni?.    Hari ni Mak Mentua I masak macam2....
Jemput makan....

Oh ya, sorry belum berkesempatan utk berkongsikan resepi Melty Hersey  sebabnya... I lupa sapa yg empunya resepi, puas godeh2 kat frenlist tapi tak muncul2 plak nama beliau tu.


Masak Lemak Ikan Masin Kurau dan nenas  in the making..


Apa pula yg telah siap di atas meja?


Asam Rebus Bawal Hitam Dan Nenas..

Tak payah la you all susah payah nak mengupas nenas bagai...
beli je nenas dlm tin jenama Dole ke.. apa2 je la...
tuang dlm asam rebus tu... siap!


Sementelaah pula kalau kita guna nenas mentah bagi yg 
berperut manja, mudah diserang sakit perut..

Tau kan resepi Asam Rebus?.
Cili kering, bwng putih, bwng merah, belacan + blend together
masuk periuk... rebus!!!  Rebus je tak yah la tumis2..  (bubuh la garam, gula, perasa, asam keping)



Atok masakkan ni untuk Ain..


kari telur...


Sup Ayam ni kegemaran arwah FIL, MIL mengambil masa yg agak lama untuk 
"kembali kuat" (maksud aku bukan kuat dari segi tenaga, tapi semangat... )...
Ambik masa yg lama jugak la utk MIL kembali bersemangat nak masak sup2 ni semua..

Haihh.... tak dapat aku bayangkan kalau aku mati, mesti IRP ambik 
masa yg lama nak ke kedai aiskrim kegemaran aku tu... hahaha..
Ingat aiskrim magnum, ingat I tau IRP... yg almond tau, lain2 tak nak!



*hari2 lain,  kalau we all tak de...MIL lebih suka makan kat kedai je..(beliau yg kata dan minta tulis mcm tu... :D)

10 comments:

  1. Banyaknya lauk..pos sikit kat sini:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak Dr..... dah licin la kitorang makan..... hehehe..

      Delete
  2. sayang tul mentua pada menantu dan cucunya ni... banyak masak tu...
    saya terfikir juga, kalau saya jadi mentua dan nenek nanti pandai tak saya masak sedap sedap macam mak dan mentua saya masak sekarang? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisy - rasa2nya kalau kita jadi orang tua nt, automatik semangat nak memasak utk org2 tersayang tu wujud dgn sendirinya kot.. Masa tu giliran Aisy plak menurunkan ilmu memasak menu hot plate tu pd menantu plak kan?. ;)

      Delete
  3. Sungguh amat jealous sekali tatapan lauk kat atas tu
    lagi jelezz ibu mertuamu yang masak

    aduss..

    ps; tq kasi share lauk ada nenas, yong tgh berhempas pulas dok fikir nak masak apa balance nenas dlm peti ais tu ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong - sama2...... buat paceri nenas pun sedap Yong..

      Delete
  4. semua sedap2 belaka...aduhaiiii...masak lemak tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap Mak Mentua I masak semalam Linda... :D

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...