Saturday, April 27, 2013

Baju2 Raya Ai Dah Siap...... tapi...

Sorry la wahai tailor2ku di Bee Pee....
Beberapa minggu ni kitorang tak dapat balik atas faktor2 kesibukan
maka lambat sikit la kita nak gi ambik baju2 raya yg dah siap tu.
(Taun ni Uoll... kita antar banyak tailor.. ada la 2, 3 orang tailor kita 
gi antar baju... ahaha dasyat tak?).   Padahal baju tak de la byk sgt..
(limit baju kurung I tak boleh lebih dari 5 lai  setahun, kalau tak I akan tensen sebab tak tau bila nak pakai).



Memula I antar nak buat peplum kat satu kedai kat BP tu, pastu  tailor tu kata
corak kain tu tak sesuai utk buat peplum... layankan je la, I suruh dia buat kebaya klasik plak..
harap2 cantik la hendaknya..  belum sempat ambik lagi, tapi dah siap dia kata.
(tu la... tak sangka, cepat plak dia siapkan, dlm resit kata bulan 5 ).


Then, ada saki baki kain lagi dari cebisan yg sama, I antar plak satu tailor lain (kat JB plak)... still gak dlm ati  teringin nak pakai peplum gak..
dia kata OK, boleh buat..  Wah lega.   Maka buat la 2, satu utk I dan satu utk si Ain.
Memang cantik rupa2nya you all... dah gi ambik pun  (tu la heran plak I dgn tailor yg pertama tadi, napa dia beriya kata corak tu tak sesuai utk buat peplum.... ke dia nak cakap yg badan I ni tak sesuai berpeplum tapi dia tak tergamak nak cakap...hahaha).


Tapi kan.... cam nyesal pun ada...
nyesal sebab patutnya I buat fesyen macam kat bawah ni..
(maksud I labuh di bahagian belakang).
tapi mengenangkan wajah pembantu kedai tu yg macam nak makan orang je..
terus terbantut niat I nak bercerewet2..
sudahnya ikut je patern yg dia suggestkan... harap2 masih dlm kategori yg sopan..



Material : Cotton

Free Size can fit up to L only

Ukuran Lebar
Bahu : 14 - 16 inch
Dada : 16 - 18 inch
Pinggang : 13 - 15 inch
Punggung : Kembang 31 inch
Lebar lengan (Bhgn sambungan lengan) : 8.5 inch - 9 inch
Panjang lengan : 23 inch
Labuh Depan : 23 inch
Labuh Belakang : 30 inch




ikut cam customer I lagi senang, diorang beli baju2 ni and bubuh labuci bling2..
memang kreatif you all ni... menjimatkan!





Selain dari peplum dan kebaya tu, I tempah  juga kurung Johor dari kain cotton yg I beli kat Jakel itu ari dgn seorang tailor fofular yg lain pulak..  Itu pun blom sempat ambik lagi sebab belum sempat balik kg..  sorry ye K.Idaku.


Begitulah ceritanya...  thanks sudi baca... walau entah apa2 yg ku merepek.
Happy weekend everybody!!



Kalau berminat dgn baju2 atas  ni sila tinggalkan komen
atau email me at missmirror@ymail.com 

Lain2 gambar, boleh jenguk di SQA Toi Galery

10 comments:

  1. Siap awal dah senanglah.. tak perlu fikir-fikir lagi.

    Kakak baju semua jahit sendiri aje Sam. Kalau tempah bayangkan anak dara kakak aje dah 3 org. Kalau sorang 3 helai tak ke gila nak membayar tailor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah akak! Seronoknya bleh jahit sendiri. Saya tak rajin nak jahit sendiri skrg ni.

      Delete
  2. salam akk pun dah siap awal...3 kurung pahang 1 kurung moden..ank dara akk 2 pasang kurun pahang, si kecik 1 kurung pahan & 1 kurung biasa...tp tulahhh yg akk punye je belum ambik...tungu dulu...lom gaji hahhah...nilah kes nya sbb beli kain ela hahaa kena tempah godaan betul...nasib le baju tempah murah lg kat member yg kenal kalau x berapa ratu le nak bebayooooo...cuma yg bunga ksong je akk tambah manik jht sendiri.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best tu Kak menjahit manik, akan menyerikan lagi baju2 tu nanti.. saya pun ingat nak beli manik la... jom! kita buat manik crumble! :)

      Delete
  3. adda kain sendiri dah cri..cuma kain hubby ngn rusydi jer belum..igt nak anta sekali jer senang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antar sekali harung je senang Adda.. mana tau bleh dpt diskaun.

      p/s : Mana you punya URL blog?

      Delete
  4. Replies
    1. Takde la Yong, silap aribulan before raya kitorang dah pakai dulu baju2 tu... hehe..

      Delete
  5. Nampaknya beraya sakan le raya tahun ye MM.....
    OKje pulak peplum tu mesti tak leh nak masuk kat body ni, sebab mungkin pinggang ni 'ramping' sangat kot haha

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...