Tuesday, April 9, 2013

Kekecohan Tentang Rumpai Laut

Sam, apa nak dikecohkan ada kolagen ke tak, as long kita makan ada fadilatnya, gastrik  pun hilang.... udah ler kan (nak puji diri sendiri sejak makan kulit jadi lebih cerah segan la pulak, maka sebut pasal gastrik je la)... rumpai laut ni sebenarnya mempunyai polysakarida yang tinggi, atau erti kata lainnya ianya banyak asid amino.  Yang kita cairkan rumpai laut dan kita masak tu, itu  adalah asal bentuk polysakarida di dalamnya ada asid amino dan mineral. Ianya memang sesuai untuk kulit dan pembaikkan tisu-tisu sebab setiap sel dan tisu memerlukan asid amino untuk pembinaan dinding sel baru atau memperbaiki sel sel yang rosak.


Testimoni2 kejelitaan boleh rujuk pernyataan2 ini...






I ni bukan pakar bio, maka kalau you all rajin, baca je la sendiri researh2 berkaitan fadilat2 Seaweed ni..

1)  USM
2). UPM 


Ini bukan entry kontroversi... sekadar berdebate.     Tak macho la kan sbg penjual, kita dengar benda2 ni terus tutup pintu tak mo jumpa org.   Itu tak profesional namanya.


Mood :   Tgh happy ni.... dah jumpa penjahit sulam yg murah kat area JB ni... RM40 murah tak?.  Ce comment... kalau mahal, baik I jahit je sendiri labuci.

12 comments:

  1. Assalamualaikum hemmm betul tu sejak akk amalkan makan rumpai laut ni mmg x ada masalah pun...kulit jadi lembut bedebu je...buang air besar pun lawas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Kak... :)
      Tu la, ikut rezeki masing2 sebenarnya..
      dgn sesuatu yg murah pun kdg boleh dpt fadilatnya..
      Kun faya kun..

      Delete
  2. Kalau yg dah cuba aje yg akan tahu apa kesan pada diri sendiri. Nak cakap lebih nanti dikata kita puji diri kita sendiri. Lagipun sekarang dah tak mahal tak salah mencuba kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie - Betul3.... hanya yg pernah mencuba je tau apa kelebihannya... nak puji diri sendiri lebih2 takut org kata kita perasan plak.. :D

      Delete
  3. hihi...malas nak mengelolakan. tgk ada yg purple...ade perisa gak ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde.... nak perisa bubuh sendiri - sunquick, jus apple.

      Delete
  4. ada opismate buat jelly rumpai laut colagen..macam2 perasa ada...sodappp

    ReplyDelete
  5. Sam,

    creative sungguh org Malaysia kan??
    kat sini rumpai laut ada jumpa kat pasar depa masak aper pun tak tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong - pasti diorang makan utk tujuan kesihatan.
      Saya ada juga customer from UAE yg membeli utk tujuan itu.

      Delete
  6. Janji ada kebaikan untuk diri kita sudahlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah.... ada kolagen ke takde kolagen ke itu belakang kira.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...