Thursday, June 13, 2013

Sepertiga Malam - rahsia ketenangan hati ada di situ

Assalamualaikum w.b.t..... and salam sejahtera my followers & frenss...

Intro apa aku nak tulis utk tajuk ni?. Cakap lelebih takut plak dikata P.O.Y.O (Proud Of Your Own). Almaklum.... aku bukan ustazah. Tapi meskipun begitu, ingatlah adik2, biar segedix mana pun kita, sbg blogger, once a while kita kena jugak kongsi entry2 bermanfaat, kalau tak rugi la kita membiarkan peluang hilang begitu saja... kot la one day kita menjadi tanah... ada la jugak benda berguna yg masih berkesinambungan.


Ok lah....... selamat membaca!. Aku tgh tunggu org hantar florentine biscuit tapi tak sampai2 lg ni... sedapnyaa!!. Kruk krak kruk krakk.... nyum nyum!. YUMMY!!!!!!.







DASYATNYA SOLAT TAHAJUD


Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan solat malam dengan berkata maksudnya: “Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan ALLAH 9 perkara, 5 di dunia dan 4 di akhirat.


Kurniaan di dunia ialah:

✔ Jauh daripada segala penyakitb. Lahir kesan takwa pada wajahnya.
✔ Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia.
✔ Percakapannya mengandungi hikmat.
✔ Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).

Sementara 4 perkara di akhirat ialah:
✔ Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri.
✔ Dipermudahkan hisab.
✔ Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat.
✔ Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.


Credit to : Rahsia Perkahwinan FB


Nota tambahan dari sumber2 lain :-

Allah SWT menegaskan bahawa org yg bersolat tahajud akan selalu memilikki sifat rendah hati dan ramah. Ketenangan yg merupakan refleksi jiwa dlm menjalani kehidupan sehari2 dlm msykt.


"Carilah ketenangan dlm diri sendiri
munajat di sepertiga malam
temulah keagungan tika alam berseri
hakikat indah mengutus salam
segala puji hanya pada-MU
(Yayadan2) syukur selalu"





6 comments:

  1. selalu bangun mlm2 menyusu anak niat nak solat tahajud.. tp bila anak dh selesai susu mata mcm di gam2 balik.. malas sgt2.. dah byk sgt syaitan dalm bdn nie.. adeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. *Hehe... kira ok tu masih dpt bangun & ada niat..

      *Ada baby kecik mmg beruntung Deq Su sbb suara dia menangis nak susu tu dah mcm "alarm" utk kejutkan kita :D

      Delete
  2. thanks untuk perkongsian. saya pun terasa nak merebut peluang macam ni. insya-Allah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2...... moga kita saling ingat mengingati.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...