Friday, June 14, 2013

Pernah tak hilang barang lepas tu terjumpa semula?

Assalamualaikum... haiiii darlingss!!

Pernah tak korang hilang harta benda then berputus harap, pastu tak semena2 dapat balik brg tu semula?.
Ada kanak2  yg hilang.....hilang terus tak dpt dikesan... ada yg masih bernasib baik... mcm kisah abg aku yg hampir2 hilang sebab tersalah naik bas masa dia kecik2... kekeke... sian Mak ngan sedara mara aku sampai nangis2..

Qistina itu ari pegi rombongan sekolah - gi Kay Ell - kidzania and so on... balik pukul 12 mlm sampai rumah... masuk bilik tetiba menangis2.   Resa aku dah berkata2 yg dia mesti tertinggal sesuatu sbb balik tu beg sandang dia aku belek2  takde apa isi sgt .. sedangkan duit jajan mmg IRP ada bagi lebih.  Cam tak logik pulak kalau dia tak beli apa2... even keychain sebijik.... sedangkan itu la hobi dia.

Yess!.   Sah la dia dah keciciran ole2nya... maka tidolah Qistina  beralaskan air mata sepanjang mlm tu, kerugian lebih kurang RM70 la katakan... (bukan duit kot yg jd persoalannya.. sentimental value tu yg penting sekali, ya lah, bukan senang nak gi rombongan2 Cik Kiah ni kann...dah la gmbr pun ambik sikit je dlm hp).    Aku pun dah tak mampu nak memujuk dia  lagi..   
kawan aku pernah hilang kereta - tapi bukan la Maserati ni.... RM1/2 juta beb!
tapi alhamdulillah dpt ditemui semula.. 


Seminggu berlalu, kami pun dah pasrah dah... tetiba semalam  kwn dia call kata Cikgu dah jumpa barang2 yg hilang tu. Cikgu dah tlg pungutkan semua brg yg bebudak keciciran sebelum Cikgu meninggalkan bas..  Oh I see.. alhamdulillah.  Terima kasih Cikgu atas keprihatinan.  Sangka kami mmg dah hilang terus..  bagus la klu Cikgu sgt memahami sikap kanak2 yg sememangnya belum cukup matang.  Itu pun sib baik handset yg Mama pinjamkan dia tak hilangkan ataupun terjatuh dlm toilet R & R  ke... kekeke.




Ini lah ole2nya tu...  rantai love tu utk Mama.. Thanks Sayang... ;)



8 comments:

  1. Qistina ingat mama dia, siap belikan rantai love yang cantik tu lagi..agaknya itu kot yg ralat sangat bila ilang, alhamdulillah dapat balik, berkat beli ole2 utk mamanyaa..hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kot agaknya Linda.... niat suci anak utk bondanya Allah permudahkan... hehe..

      Delete
  2. alamak, rantai love tu sebijik yang secret dmire kasik masa saya matriks dah dekat 15 tahun dulu. ayayayaiii.
    saya lagi teruk, masa ikut rombongan ke key ell saya pernah tercicirkan cincin emas arwah nenek kasik pinjam. tak berani nak kasik tau, tapi bila dah tau arwah nenek tak marah pun. oh, rindunya kat arwah~

    ReplyDelete
    Replies
    1. *Oh sama ke rantai tu?. Mesti Qistina beli dari kilang yg sama... hehe...lahai seronoknya org ada S.A.... dpt rantai lagi!.

      *Cincin mmg senang hilang sebab kecik sbb tu K.Sam tak berapa suka pakai cincin sgt.

      Delete
  3. pernah..!!! baru jer nih...kelamrin..saye ingat saye dah kehilangan bag uncang kecik dalam tu ada gelang..rantai..cincin..semua nye emas tulen lagi tabal dan mahal...kepunyaan arwah mak...saye simpan barang2 tu sebab tak tau nak buat ape lagi buat mase ni...dalam tu ada sekali jam tangan kesayangan arwah mak..saye nak gi potong sikit tuk saya pakai...sekali sampai kedai jam tu.carik2 purse kecik tu tak ada...!!! sangat takut tak tau nak cakap ape ngan adik beradik lain nanti..dah pikir tah berape ribu nak kene ganti balik..[niat tuk amal jariah mak].. konpiden yang purse kecik tu memang saye bawak letak dalam hand bag...dah pasrah melalak2 ngan asben bagitau pasal hal tu..sampai satu malam tak ley tidor sebab terlalu kecewa atas kecuaian diri...sekali tah macamane anak saye dak qaleef tu bagi saye purse tu tah mane die jumpe..!!! terus lompat bintang..bersyukur masih ade rezki...pastu..terus takut nak bawak keluar..hewheh..

    eeaahh..terpanjang lak cerite...nebes kate nya...amanah orang...uhukkss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe biar pjg... Aty pun dah lama tak tggl komen kat sini .... :D

      Ya Allah!. Sweetnya Qaleef... mmg bijak budak Qaleef ni. Tapi org tua kata.. "brg kemas asalkan tak jatuh ke tanah mudah dicari, dah jatuh ke tanah jadi harta karun."... entah la iyer ke?. Wallahualam la kan.

      Delete
  4. patutlah dia nangis..ada ole ole untuk mama dia upernya..klau ilang x dapat la dia bg..:)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...