Tuesday, July 2, 2013

Penurunan Harga Emas - ramai makcik2 tgh hesteria

Harga emas tgh turun.... penurunan paling ketara kat area2 KL, lebih kurang RM127/gram... kat Jay Bee ni rata2 masih RM140 lebih klu tak silap (entahkan betul maklumat kwn aku ni, sila gali lebih info lagi... aku pun tak tau yg harga emas berlainan dari satu tempat dgn tempat yg lain, baru kali ni dgr), kawan aku sorang tu tgh survey2 klu2 kat JB ni ada emas yg sama murah cam kat KL, tapi takde sapa pun dpt memberikan maklumat... sorry aku pun tak tau sebab insan zuhud (ahaks :P) macam aku ni mana ada ambik kisah sume2 tu.




Kalau macam ni, lebih kurang RM2k...





sorry...  tak tau sapa punya pix ni tah,  ambik dari google..







juga dari Google..










Harga emas dijangka menurun sepanjang Julai.
Namun dijangka mula mendaki bermula Ogos before raya.
Kos upah kilang bertambah sekali ganda bermula Julai.



Tatacara pemakaian emas.

1). Lelaki haram pakai.
2). Jgn pakai masa jln sensorang.
3). Simpan emas dlm bank, bukan di rumah.
4). Hindari pemakaian berlebihan di depan org2 susah.

 kalau tak mampu beli emas, pakai je la rantai daun ubi ni... :D

Kata2 semangat untuk kawan aku yg kecewa sominya tak mo belikan emas
"SYURGA ITU LEBIH RAMAI ORANG2 MISKIN DI DALAMNYA" ;)

Harap2 kawan aku tu akan kembali ceria dgn kata2 ini.... dan menjadikan anugerah kepayahan itu sbg hadiah dari Allah yg paling berharga utk meraih syurga-Nya.



8 comments:

  1. nostalgianya daun ubi kayu tu..itulah emas knor dulu hingga kini...

    yg kat atas tu adalah satu dua..tak suka pakai emas...pakai sthn sekali bila nak raya..janji pakai kan..ingat emas ingat zakat

    ReplyDelete
    Replies
    1. KNor - Emas mmg adakalanya merimaskan, nak2 klu nak buat keja2 rumah.

      Delete
  2. waaah2..sapo duit banyak tu buleh lah menambah koleksi..
    saya suka kata2 semangat MM utk kawan MM tu...terpakai jugak untuk sayer..hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpakai jugak untuk saya Linda... kekeke..

      Delete
  3. sam... kawan aku last week beli kat nilai rm118 je... jln sampai jem....

    aku rasa raya ni baik kita ramai2 pakai rantai yg mcm pix yg last tu... selamat dari kene ragut...hahahaaaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM118 ????!!!!!. Terkejut makcik!.

      Ya la, meh la kita cari daun ubi kat pasar tani.. :D

      Delete
  4. Emas kek Pilah pun murah gak... kalau kat Msia ni mau g borong utk adik dlm pewut ni...hehehe... ;))

    Kat sini saya takut nak pakai emas... mau kena samun...w/pun Peru salah satu xtvt pelaburannya adalah gold mining tp Peruvian tak pakai brg kemas...byk penyangak! Depa lebih suka pakai silver/perak... Simpan jelah emas yg seketui dua tu dlm peti besi.. nnt balik Msia baru nak jd mami jarum balik..! kekekek :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo byk penyangak?. Ish toksah la pakai... simpan je, silver pun cantik dipakai.. dah mcm emas putih.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...