Monday, September 9, 2013

Fillet Ketam Ranggup Merawat Hati Kecewa Di Tgh Hujan

Hai darlingsss!!!.   Assalamualaikum...


Untuk kengkawan yg rindukan ai sampai tepon2 ritu..... boleh la menatap muka ai yg "anggun" (:P) ini. Untuk yg menyampah tengok muka ai....  boleh la tengok apa yg tgh ai masak ptg ni dgn men"sekroll daon".   Jgn gaduh2, anda ada 2 pilihan di situ.  




"Sam... napa kau dah ghaib dari pesbuk?".    Kawan ai tanya, dari jauh dia tepon.

"Ehhhhhh!.   Suka ati aku lah!!"....   ceh3.....  takde la aku sampai tergamak cakap cenggitu kan?.   Tambah2 lagi dgn "best peren poreber".  Mestilah aku menjaga kewibawaan aku sbg pompuan jawa terakhir.


Since disebabkan ai ni bukan retis, maka biarlah persoalan itu ternokhtah tanpa jawapan sbb niat ai mengupdate belog ptg ni hanya sekadar  utk berkongsikan menu yg best ni.  Korang pernah buat tak?.   "Ketam fillet ranggup di kala hujan gerimis melanda".   Klu tak pernah, biar ai tunjuk ajar.





Tak susah pun.......... siat2 je jejari ketam tu jadi halus2 memanjang, pastu goreng la dgn minyak panas bersama daun kari..... agak2 kuning, angkat.  Boleh jugak goreng dgn tepung beras klu suka... tak suka takyah.

*ai heran dgn belog ai ni, tadi puas mencuba upload gambar crab fillet ni yg tgh menggelegak dlm kuali (dgn niat sbg tutriol la kononnya) tapi cuba berkali2 pun tak dpt diupload... mungkin kuali ai yg hitam tu tak rela kot mengaibkan dirinya kat  khalayak ramai.





Selamat mencuba ye.... mmg sedap dimakan ketika hujan, dpt la merawat hati ai  yg "peras" menunggu "paridah" yg ku order dari hari Jumaat ritu sampai skrg tak sampai2 lg, baru berangan nak menggayakannya esok.

Tak mo la "peras2" sgt  kan?.  Dunia dah menunjukkan tanda2 mendekati  kiamat ni.







2 comments:

  1. bestnya ada kawan yang rindukan kita.. mesti sam ni baik dengan kawan, sebab tu ada yang tercari2 sam...

    filet ketam ni saya penah makan ke? macam tak penah... nampak sedap je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisy - I pun tak sangka ada org rindukan I.. :D

      * lagi halus kita siat2 dia, lg ranggup!. Cuba la nt klu dah kebuntuan idea tak tau nak buat apa utk hidangan ptg.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...