andai diminta membuat pilihan... pasti suasana sejuk menjadi pilihan..
merumput pun tidak berpeluh lagi..
jadi... Oh Malaysiaku, bersyukurlah atas kiriman angin sejuk dari-Nya saat ini..
Hidangan lunch sudah terhidang, entah kan sedap entah kan tidak, tapi Makcik tanpa rasa bersalah dan segan silu masih berhajat utk berkongsi resepi kepada yg memerlukan... moga bermanfaat.
stimkan selama 45 min. |
siap untuk dihidang |
Sedap dimakan dgn ikan kering sambal + sayur toge.. (nak sedap sebenarnya guna ikan pari kering Sarawak).. |
Resepi Ayam Kukus
ayam - 4,5 ketul - bersihkan
halia - 1/2 inci 3 ulas bwng putih
5 ulas bwng merah
1 ulas bwng besar hiris untuk hiasan
Tumbuk semuanya bersama lada hitam, lumurkan atas ayam + garam + air asam jawa + chicken stok + garam. Taburi dgn belimbing buluh. Stimkan selama 45 minit.
Hiasi dgn carrot
knor tak masak lagi ni..adoi terliur yg amat sgt...misi minit terakhir siapkan tempahan gubahan..smpt lgi berblog..
ReplyDeleteikan sepat lama sgt tak mkn..mmg itulah ikan yg di mkn hari2 waktu kampung dulu..
K.Nor - Kalau busy sgt, order pizza je K.Nor... :). Yg penting, tempahan gubahan tu siap pd waktunya.
Deletewallawehhh enak banget Sam!! org jawa kalau ada sambel dah cukup nikmat ;-)
ReplyDeletesalam rindu utk dinda...
Hai Kanda..... miss you too!. Sepurnama menghilang entah ke mana.
Delete