Saturday, January 25, 2014

Sedingin Salju

Malaysia yg sejuk, Indonesia yg dah bersalji... Aussie yg panas terik.....
andai diminta membuat pilihan... pasti suasana sejuk menjadi pilihan..
merumput pun tidak berpeluh lagi..
jadi... Oh Malaysiaku,  bersyukurlah atas kiriman angin sejuk dari-Nya saat ini..





Hidangan lunch sudah terhidang, entah kan sedap entah kan tidak, tapi Makcik tanpa rasa bersalah dan  segan silu masih berhajat utk  berkongsi resepi kepada yg memerlukan... moga bermanfaat.

stimkan selama 45 min.
siap untuk dihidang

Sedap dimakan dgn ikan kering sambal + sayur toge.. (nak sedap sebenarnya guna ikan pari kering Sarawak)..

Resepi Ayam Kukus

ayam - 4,5 ketul - bersihkan 
halia - 1/2 inci 3 ulas bwng putih 
5 ulas bwng merah 
1 ulas bwng besar hiris untuk hiasan
Tumbuk semuanya bersama lada hitam, lumurkan atas ayam + garam + air asam jawa + chicken stok + garam. Taburi dgn belimbing buluh. Stimkan selama 45 minit. 
Hiasi dgn carrot 

4 comments:

  1. knor tak masak lagi ni..adoi terliur yg amat sgt...misi minit terakhir siapkan tempahan gubahan..smpt lgi berblog..

    ikan sepat lama sgt tak mkn..mmg itulah ikan yg di mkn hari2 waktu kampung dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Nor - Kalau busy sgt, order pizza je K.Nor... :). Yg penting, tempahan gubahan tu siap pd waktunya.

      Delete
  2. wallawehhh enak banget Sam!! org jawa kalau ada sambel dah cukup nikmat ;-)
    salam rindu utk dinda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Kanda..... miss you too!. Sepurnama menghilang entah ke mana.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...