Saturday, May 24, 2014

7 Tip Penjagaan Tudung Berawning

Rasa-rasanya dlm 10, pasti ada 7 org yg pernah menjerit "aaaaaaaaaaaaaaaa..." angkara telah TERbasuh tudung berawning mereka ke dalam mesin basuh dan akibatnya awning yg mulanya cun melecun menjadi kemek dan kedut seribu?. Sgt merugikan.. apatah lagi jika anda membeli dgn harga ratusan ringgit.  Ok... hari ni kita bincang tentang cara-cara penjagaan tudung berawning... ye puan2.


*pesal aku rasa mcm skema je intro aku hari ni?.





Cara :



  1. Sebaik sahaja balik dari melaram dgn tudung berawning,  cepat-cepat asingkan tudung tersebut dari beg laundry.. jgn sekali2 masukkan ke dlm bakul laundry bersama2 pakaian anda yg lain... anda mmg sengaja mencari nahas tapi  GANTUNG!.
  2. Rendam dlm baldi berasingan atau kalau aku... guna je mesin basuh utk proses rendaman.. tp jgn ON.   Org kata bubuh je soflan ... tp tak pulak pada aku, aku tetap rendam dgn sabun terlebih dahulu.
  3. Sebelum merendam.. kalau rajin, salut brooch menggunakan plastik untuk memelihara ia dari rosak... kalau rajin la.
  4. Dah rendam guna sabun.... cucur menggunakan air biasa...then baru rendam semula guna soflan - itu kalau aku ler... tak tergamak lak aku kalau rendam2 gitu je pastu jemur..... heeeee.... entah, ustazah aku pun tak ajar aku cenggitu pulak.
  5. Jgn perah.... terus je jemur utk elakkan dari berkedut. Jemur di tempat redup.
  6. Sebenarnya tudung berawning yg berkualiti tak perlu iron pun... sbb fabrik yg mereka guna dari Chiffon gred AAA, jenis lembut dan tak senang kedut.  
  7. Kalau nak iron... gunakan suhu yg paling rendah.



Sekian.  Selamat berhujung minggu.


p/s :   Jgn risau.... keterlanjuran itu masih boleh dibetulkan sebenarnya, hantar je butik... diorang akan caj RM30 utk betulkan awning.  Tp "precaution is better than cure".





OLDER POST :  Ubat Syyyyyyyyyyyyyyyyyyy  (18sx)
                             Original Perfume From Australia MURAH2




6 comments:

  1. salam miss mirror.....akk basuh mcm biasa cuma sental tgn je. alaaa...tudung murah takde masalah, tudung mahal kena hati2 sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Kak Zana PB...
      2,2 kena hati2 jugak Kak Zana, tak kira murah atau mahal.. money still money.. kalau awning dh jd mcm kerepek, tak syok la kita nak pakai. Hehe..

      Delete
  2. Awning rosak jual kati je...besi buruk...bateri lama...surat khabar lama....hehheha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh hantar pajak gadai la Nafisa......... kekeke.

      Delete
  3. kalau tudung mahal memang kena jaga betul2..kalau idak makan hati..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah........ kalau jaga betul2 bleh lelong next time... ;)

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...