Thursday, May 29, 2014

Tak Layak Menjadi Seorang Guru

Entah sapa memberi pesan (entah kat fb atau alam nyata)..... 
aku pun  tak ingat..
Pesanannya berbunyi begini...
"Jika gaduh suami isteri... lihat masa dia tgh tido..
jika masih ada belas melihatnya... tandanya masih cinta".


OK itu kisah suami isteri...
Ni aku nak cerita pasal anak ni...
Sayunya hati aku malam2 macam ni...


Tu la Mama dah cakap..
Mama bukan tak suka mengajar
tapi bila Mama yg ajar... 
Mama akan berubah rupa paras..
tak semena2 ..
Suara jadi halilintar membelah bumi!.
Gigi pun keluar taring.... heeee seram!.
Semua tu tindakan refleks... my dear..
Mama tak sengaja... 
Sungguh... 
Mama bukan nak saja2 marah meng"CADBURRY BUTA" 
semua tu for yr own good..

                       

Tapi....
Sudahnya bila membelek wajahnya ketika tido..
Mama jd menyesal pulak tak pepasal.. 
apatah lagi bila melihat ada bait2 bengkak pada matanya
akibat menangis kena marah tadi...haha..
lalu berbisik2 dlm hati..
"Ya Allah... inikah budak yg dah kumarah tadi??".
Bisik Mama penuh penyesalan..





Tu la...  sedih Mama dibuatnya..
sob sob sob..

Esok make sure hafal semua sifir ye.... Shahsal....
supaya Mama tak payah nak marah2 lagi..
Mama doakan Shashal 
jadi budak yg paaaaaaling genious!!.  Aamiin..


ITULAH FADHILAT TIDUR...

*moral of the storynya tuan2 dan puan2.... you all kalau gaduh suami isteri... jgn cakap banyak, cepat2 je tido dan create satu rupa yg paling menginsafkan.. make sure berdengkur tau untuk mendapatkan effect penat yg teramat.. biar pasangan anda lebih ingsap... kekeke.. cuba tau!.









7 comments:

  1. Betul tu..yg tidur kena maafkn ..semua org..
    mak marah takpe, kjp aje tu..
    knor klu mgjar anak2, ni ayat pertma kluar..masa belajar, belajar ye, msa main, main ye..faham?..sbb knor serius dgn kta2..anak2 dh tahu knor mcmmana..knor tk suka anak tya soalan yg dh tahu jwapan, atau soalan tk logik..mmg nk kena...hehe garangnya..knor jrg pujuk anak2, knor lbih bg kta2 motivasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Knor.... kita bertegas utk kebaikan..
      Mak marah sbb sayang.

      Delete
  2. MM, linda jugak mmg tak buleh jadi cikgu..darah cepat naik...
    bak kata anak2, kalau mama tolong ajar, nanti mama jadi hantu kaklimah..hahahahaa..

    tapi betullah, time tdo, bila tengok muka diorang, rasa menyesal dan bersalahnyaaa lahai..huwaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hantu Kak Limah?. Hahaha..... lagi dasyat.

      Delete
  3. Marah tandanya kita sayang..
    Sama la kita bila jadi 'cikgu' mulalah seperti halilintar membelah bumi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah MJ........ mmg tak bleh nak control semua tu.

      Delete
  4. Salam..

    Rasanya yg selalu marah pastu mula meleleh air mata sbb nyesal dan sedih LM lah.

    Bila marah ank lupa kemain. Skrg ni kawal smpi genggam tgn. Takut duk pung pang lupa apa yg terlepas ckp

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...