Monday, June 30, 2014

Mengajar Anak Berpuasa (Awas!. Ada Gambar Makanan)

Ini merupakan tahun kedua Shashal belajar berpuasa.   Hari pertama (semalam) sudah pastinya sesuatu yg paling mencabar, ah! bukan saja kpd Shashal, malah kpd Mama dan yg lain2 jugak.... semua melepek... biasa la hari pertama.   Di tambah dgn kepanasan cuaca di BP (kami balik rumah MIL sejak Khamis lepas - Johor dpt cuti kemenangan JDT Khamis tu kan).. now dah kembali ke sekolah mcm biasa.





DIARI HARI AHAD (puasa pertama)

Pukul 12.00 tghari -  Shashal dah mula merengek2...

SHASHAL :  "Ma.... mcm nak makan".  

MAMA CUN     :  "Gi mandi..". 


SHASHAL  :  "Dah mandi la tadi.."


MAMA CUN  :  "Ha.. gi makan.."  (aku saja je sebenarnya).


SHASHAL   :  "Tapi saya puasa...".


Pukul 2.00 petang...


SHASHAL :   "Ma...  lapar la.."


MAMA CUN :   "Gi tido... bukak aircond kat bilik atok, tido".


Last2...  dia main game.


Pukul 3.00 ptg kitorang  gi bazaar... nampak dia dah semakin segar.. mungkin sebab tengok makanan2 tu kot.   IRP ngelat - tak mo keluar, duduk dlm keta, penat dia kata.   Terpaksa la aku sensorang jd "Cikgu Tadika" melayan 3 kanak2 (Qistina, Wawa - sepupu dorang dan Shashal) nyoping makanan berbuka kat Bazaar Tapak Pesta BP tu. Eh... mencabar tau jaga budak kat BP skrg ni... kan tgh kecoh ada "VAN PUTIH" colek budak... seram gitu!.   Tapi masing2 kami bekalkan h/phone and at the same time...  aku suruh dorang beratur, senang aku nak pantau!.   Plak semalam org mmg tgh ramai dan berhimpit2.



Budak2 tu lebih kreatif membuat belian, berbekalkan RM5 setiap sorang, mcm2 yg dorang dpt beli - ada roti john,  mee rebus, laksa, ayam panggang dan tah apa2 lagi tah dorang beli.. hahaha.. biasa la budak2 tgh lapar, aku bawak bakul besar dlm keta biar senang.. sampai nt takyah main punggah2 lg.


Rate makanan kat BP ni dlm lebih kurang RM1 - RM5 je... aku ni sebab tekak dah tua la kot... tak berapa selera sgt... cuma sempat beli nasi kerabu dgn puding kastard.  Puding kat sini tak berapa byk plak taun ni, 1 gerai je aku jumpa setelah penat berpusing.

Gambar makanan, ciput je aku letak ni... sebenarnya aku takut mengecurkan korang yg tgh berpuasa.   


ni pulak yg MIL beli seawal ptg dari gerai2 berdekatan rumah


* bagaimana pula dgn anak2 anda semalam?.



4 comments:

  1. berapa umurnya..masih tadika ke?

    biasalah pelan2 kayuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde la... dah besar...
      Biasa la budak2 laki kan jenis kuat makan.
      Tapi alhamdulillah.. thn lepas puasa penuh.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...