Friday, July 11, 2014

Novel : Episod Sadis Di Bulan Puasa

Malam semalam ketika jiran tetangga tidak lagi kedengaran hilai tawa  mereka di laman.   Ketika  lampu rumah masing2 hanya tinggal berbalam, ketika anak2 semuanya telah lena tidur, ketika pak guard sudah mula berjalan mundar mandir melaksanakan tugasan, jam loceng menunjukkan ke angka 2 pagi.... tiba tiba.   


Tiba-tiba somiku lapar........   makanan atas meja memang dah habis licin (ya ler dah pukul 2 pagi la katakannn, lagi pun siang tu kami berbuka kat luar angkara nyopingkan baju raya bebudak "sampai lupa jalan pulang", berbuka  ler dekat SR dgn kelam kabut sbb IRP dan Shashal ada appointment dgn Allah di surau berdekatan lepas maghrib.







Jadi balik tu takde la masak beriya melainkan seperiuk nasi yg bakal dipanaskan utk bersahur dan beberapa ketul bawang yg sudah dikupas utk standby pukul 4 esok pagi utk masak sahur).    Tapi demi somiku yg tercinta kugagahi jua meredah malam yg kelam, bertemankan bunyi cengkerik di luar dapur dan sekali sekala disulami  suluhan torch light pak guard yg berbalam2 terkena dinding rumah, dgn  mataku  yg mengantuk.



Dgn sepantas kilat aku pun memasak la apa adanya.    Dpt la 3 jenis "lauk cincai" di atas meja yg menjadi kesukaan somi tercinta. Lepas masak, aku pun memasang alarm jam ke angka 4 pagi dan zzzzzzzzzzzzzzz.......sbb dah ngantuk sangat plus diserang demam selsema + batuk, terjangkit Shashal......  tiba2 sedang  ku asyik dibuai mimpi.  Tiba-tiba ada satu suara... disertai bunyi deringan.

"Dah pukul 6.00 la.... budak2 sahur tak tadi??".

Alamak!.   Sedihnyaaaa!!.   Terbabas tak bangun sahur buat pertama kalinya pada tahun ini.  Tahniah Sam!.  Sib baik la bebudak tgh cuti hari ni... kalau tak, kesian.




p/s :   episod sadis di bulan puasa yg ku pasti tentu setiap orang pernah mengalaminya.


8 comments:

  1. Puasa ke 3 dah terbabas dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah letih sgt mmg terbabas dibuatnya.

      Delete
  2. Haha...kesian sam.. eh tak nak gelakkan orang, kot nati saya pun kena...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn gelak2 Aisy... ada lagi 16 hari utk ditempohi ni... hahaha..

      Delete
  3. alaaa sian kat anak2 tu lah... moga mereka kuat..insyaa Allah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Aty - kes ni kes semalam dan mereka kuat, malah sempat ronda2 lagi.

      Delete
  4. Replies
    1. Alhamdulillah.... semuanya dpt dijalani spt biasa Linda.
      Tq.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...