Tuesday, February 17, 2015

Pemilihan Jiran Yang Baik Adalah Penting

  السلام عليكم  and morning!!

Buah kana ni antara buah tangan yang jiran2 bagi sempena CNY.   Thank you very much semuanya. 



Bersyukur pada-Mu Illahi sebab mengkurniakan ai  jiran2 yg baik2 semuanya... tak kacau orang, tak busy body tapi caring.... meski berlainan bangsa dan agama. 


Banyak benda yg perlu ai syukuri kalau nak dibanding dgn keluhan kengkawan FB yg hidup berjiran...... contohnya berbunyi begini :-

  1. Puan A (bukan nama sebenar) rasa sgt tertekan berjiran dgn "burung hantu" (suka buat keja malam2 hingga menganggu ketenteraman awam).
  2. Puan B pula tensen dgn jirannya  yg  asyik menebeng siang malam tak reti nak balik.. sampai nak bermanja2 dgn somi pun terbantut.
  3. Puan C pula mengadu tertekan berjiran dgn "Makcik radio" (kaki fitnah dan mengumpat).
  4. Puan D pula rasa tak puas hati dpt jiran yg suka Copy paste -  apa yg dia beli, jiran dia mesti nak beli yg sama jugak.  (Lorr... yg ni ai tak kisah sgt Dik Non... as long bukan mintak duit dgn ai udah ler).
  5. Puan E pula hari2 mengadu kat FB yg baju dia asyik hilang kat ampaian 
  6. Puan F pula menangis2 sebab jirannya menggoda suami dia.   (ish ish ish... selisih la kann..)


So, itulah saja antara ciri2 jiran yg meng"annoying"kan orang lain ye puan2... sila jangan contohi.  Contohilah jiran2 ai yg baik2 semuanya ni.  Moga hidupmu aman damai.


  

p/s :     Untuk hidup yang tenang....  pemilihan jiran yg baik adalah penting dan ia perlu dirangka sedari awal kita nak beli rumah lagi ye puan2.







3 comments:

  1. jiran yan suka buang sampah kat umah
    yan :'-C .. nak tegur takut bergaduh...

    ReplyDelete
  2. pentingnya ada jiran yg baik..jiran yg biasa2 jer..tak over sgt..yg penting kita sng nak tingkah lakunya..

    ReplyDelete
  3. Hehe... bener . sgt tension andai dpt jiran yg menyusahkan hatii perut kiter..huhuhu

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...