Wednesday, April 22, 2015

Bila Tak Puas Hati Dengan Office Mate, Apa Nak Buat?

Oleh kerana assignment menimbun...  maka nak "menterapikan" diri jap dalam belog sebelum meneruskan kerja hingga larut malam.  Awek African yg ku panggil Maria tu dah lama tak munculkan diri kat kelas.   Sirna sudah ucapan "assalamualaikum" yg menyapa telingaku saban pagi.   Oh sedih plak tetiba. Aku speku mesti dia dah berhenti.   


Hari ni kat kelas kitorang conduct meeting.  Actually meeting tu meeting olok2 je sbg menambah skill menyelesaikan konflik.     Jadi aku pun belasah je la ikut macam mana gaya2 selalu aku meeting masa keja kat Malaysia kan.   Yg ku ingat, kalau kita ada problem dgn seseorang, straight to the point kita akan terus sebut nama yg empunya diri tu kat khalayak ramai  kan... supaya permasalahan tu dpt diambil tindakan oleh yg memberi masalah.  Zmn tu, aku memang dah biasa jadi bahan dlm meeting, tahan tak tahan... tebalkan je muka.. demi nak  membeli sesuap pampers si Ain ketika tu... huahaha.  (Ain sila baca belog Mama arini utk menambah rasa sayangmu pada Mama kau ni).



Rupa2nya kat sini, it's not a proper way you know, cukuplah sekadar bagi hint2 dan bincangkan solutionnya.  Tak baik sebut2 nama orang, menjatuhkan air mukanya.  Nak bincang apa2.. one to one meeting bleh la.


Lecturer aku bagi tip, kalau ada problem apa2 dgn opismate.... ambik la kertas, tulis la sesuka ati apa pun korang nak tulis atas kertas tu, screw2... and throw it away!!!!!!!!.   Problem solve!.   Kembali senyum dan buat la seolah2 takde apa yg berlaku.   Boleh tak agak2?.   Try your best.....  
















7 comments:

  1. kalau sy buat mcm tu maknanya sampai ke sudah keje tak siap..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Hehe...mcm marah kat suami....tulis pnjang panjng...sve kat draft...bila dah baik nnt delete...hahaha

    ReplyDelete
  3. betul kak.. [yang bahagian last tu] kalau ada problem ngan seseorang.. setel sendiri2 depan2 ngan orang tersebut.. ni sampai dulu ke fb bagai.. canang satu media dulu.. ngan kawan2 gosip dulu.. msalah kecik jadi sangat besar sudah nya.. elok2 tak lah boleh bawak gaduh.. tapi biler di aibkan.. jadi besar sampai macam tak boleh selesai..

    eerrr.. pernah terkena.. hahaha...emo lebih... ngeeee

    ReplyDelete
  4. 50 keping kertas belum tentu reda kan hati akak...:-))

    ReplyDelete
  5. :-)) 50 helai kertas belum tentu reda kan hati yan...

    ReplyDelete
  6. boleh cuba tu..mana tahu ia berkesan..

    ReplyDelete
  7. MM...Linda punya style..kalau bengang sangat kat opismate..
    ku taip2 kat Microsoft words tu macam2 segala...tekan keyboard kuat2 melepaskan geram.. pastu jangan save...kikikkiki...legaaa...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...