Satu benda yg paling dirindu utk dimkn ialah.. IKAN MASIN!!. Ada ternampak org jual kat sini.. selain agak mahal.. rasa mcm was2 nak beli. So!!. Jom kita buat sendiri.
Caranya... mula2 kita memancing di pantai. Lesen memancing boleh didapatkan di pejabat pos.
Haruslah bawa brg jahitan ketika meneman bopren memancing..
Then.. siang la ikan tersebut lantas dilumur dgn garam.. bungkuslah dgn kertas. Masukkan ke dlm peti ais selama seminggu. Goreng!!.
Sedap dimakan bersama masak lemak pucuk labu dan sambal belacan power!!.
peringatan : Undang2 kat sini hanya ikan besar je dibenarkan bawa balik. Yg cumil2 pulangkan balik ke laut ye.... klu x.. Mak ikan tu nangis carik ank dia.
Sekian.
Haha.. cute je ayat I Love when my wife let me go fishing..
ReplyDeleteKena ada lesen bagai? Haha..banyak ke buat ikan masin tu?
Tak byk pun Aisy.. sbb yg kecik2 terpaksa dipulangkan semula ke laut (undang2 dia cenggitu). Jd sekor je yg tinggal utk dimasinkan.
DeleteBkn ikn pekasam ke nmanya...
ReplyDeletesdp tu mkn dgn nsi pnssss dgn lmk pucuk labu, ada ker pucuk lbu kt sana...
ye mmg anak ikn kna kmblikn kt laut..kcuali ikn bilislh kn...tpi kt sini tk peduli..hntm semuakn...
Dpt resepi tu dr kawan sekolah, dia kata kwn dia dr Sabah yg ajar.. sure ikan masin la kot .. klu pekasam bubuh dlm air letak beras bagai.
DeleteMeh pos jb sikit..
ReplyDeleteEhhhh....
DeleteKita kalau boleh nak suruh org Jb pos kat kita...
ketat juga ye undang2 dsana...mmncing pun nak ada lesen :-))
ReplyDelete