Tuesday, June 23, 2015

"Ma.... Ema Maembong tu, tak ambik SPM, tapi mampu menyara keluarga".

Inilah padahnya bila dah bercuti-cutian....  "rabu blues" melanda!
Ahhhhhh!!.   No no no!.  itu semua bisikan ablasa!
Eh opsss.... mana ada ablasa di bulan ramadhan nan mulia ni?.
Itu lagi bahaya  nampaknya tu... maksudnya jika kemalasan melanda kita..
datangnya dari diri sendiri... ablasa tak boleh lagi di "kambing hitam"kan
di bulan ini.   Waaaaa!!!.


Maka itulah...  bangunlah dari mimpi2mu...
Nyahkan roh2 jahat itu!
Bayangkan yang indah2 tiap kali memulakan minggu baru..


Sebenarnya kan...  kalau dipikir2, entah apa yg nak "dimondayblues"kan sesangat
utk minggu2 permulaan keja or whateverlah... sekolah ke dsbnya..
Itu semua mind set je kan.  Otak kita pagi2 dah pikir begitu..
maka jadilah begitu..
Pagi2 pikir sakit.... maka, seharian la rasa sakit.
Cuba kalau pepagi dah pikir cun....    mesti rasa cun sepanjang hari..
Cun macam...... emmmm  macam sapa ye
retis yg tgh cun skg ni?.
Ha!! Ema Maembong!.






Motif upload pix ni?.  Tgh test applikasi baru kat lappy Ain.

berkain batik pun ada hati nak bergambo Makcik sorang ni ek?.  



"Ma....   Ema Maembong tu tak ambik SPM tapi dia mampu menyara keluarga dia".  Ujar Qistina di suatu pagi yg aku tak pasti apa muslihatnya, mungkin sekadar memberi info pada mamanya yg dah lama tak mengikuti perkembangan retis tanahair la kot?.   Tak kan  dgn motif nak bezakan aku dgn Ema pulak?.  Ishhh!!.   Pehal pulak?.


"Oh Mama pernah dengar... tapi Ema cantik...".  Ujarku pula utk memancing pendapat anak gadisku yg 12 thn itu.

"Mama pun cantik....."  hmmm biasa la... anak mana nak kata Mamanya huduh plak kan?



Well, apa motif penulisanku ini sebenarnya?.   Tak kan nak suruh korang tak sambung sekolah pulak?.  (dirujuk kpd follower2 yg masih muda belia).    Bukan itu!!.  Saja nak bincang pasal isu rezeki.  Sesungguhnya Allah berhak memberikan rezeki pada sesiapa sahaja, tak kira org tu siapa.  Sekolah pondok atau PHD.   Tidakkah itu sesuatu yg memotivasikan jugak kan bila diperdengarkan?.   So, mari mulakan pagi dgn senyuman....   tak mo blues2..   nanti rezeki lari..


Ok lah.   Sebelum mengundur diri.. hayati kata2 ini  Sam... kot2 ada kena mengena dgn kau.



haha..








4 comments:

  1. :-)) .biar cantik dalaman dan luaran....

    ReplyDelete
  2. hahahhahaa..teruih insaff...
    ya la emma maembong tu segak...tak skolah tinggi pun buleh jadi retis gaji manyak kot..hahahaha

    ReplyDelete
  3. hai MM....
    hehe ada je blogwalking dendiam hehe, gtu la bz memanjang ngan banyak kerja kat skolah...

    ReplyDelete
  4. Pokok pangkal kena usaha & sedar diri.... Biar cantik di lua cantik di dlm.....;-)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...