Tuesday, July 28, 2015

Berpendidikan Barat Tapi Penuh Ketimuran

Dah penuh dah SD card ai ni...mana taknya..  Pix2 si Ain pun dgn volunteernya ai tlg simpankan..

Tp hari ni nampaknya kena upload la sikit kat mana2 (fb, insta, blog).. sbb card dah tak menampung lg, esok ai ada kelas.. byk nak kena snap gambo. Byk space nk guna.





Ini kisah iftar bulan lepas kat rumah classmate Ain.

Pix atas  :   kek coklat lembab.  Respek ai... kecik2 dah pandai buat kek yg perfect kawan si Ain ni..


Pix kedua (atas) :  Ain buat... Nama resepi?. Tak tau... hahaha.



Tp pix2 kecumilan muka dorang tak dpt diupload kat sini .. nanti kena saman.. he he.. just kidding.

Tapi dlm pada kidding2 pun.. ada jugak 1 kisah ai nak kongsikan berkenaan dgn selfie welfie ni.

Lain budaya, lain cara..
So, kita kena respek pendirian dorang dalam melindungi Wanita.

Certain bangsa (I mean Ketua keluarga) tak membenarkan langsung anak dara/wife mereka terekspose dgn alam cyber.
Malah tak diizin langsung snap gambo.  Apatah lagi ada fb.


Jadi, kita tak bleh simply2 muncungkan lens tanpa bertanya lebih dahulu dari yg empunya badan.   Nanti kena marah macam ai aritu... oppssss.. hahaha. Padan muka ko Sam.


Ya la.. kita pun faham kan..
betapa jelitanya mereka itu.
Lelaki tengok mesti gila bayang.


Itu kisah kaum Timur Tengah.
Tidaklah begitu menghairankan.
Sebab pegangan agama mereka
memang kuat..
Yg ai heran dan respek
sorang lagi kawan ai ni..
memang tak sangka..


Dia bukan Islam..
tapi penuh ciri2 islamik dlm
diri dia.. meski berpendidikan barat..
Dan nama pun ala2 barat..

Ku alihbahasakan...

"Saya heran Sam.. macam mana
ada orang boleh terlanjur..
Di negara saya benda tu sesuatu yg
amat mengaibkan... memang tak
boleh diterima sama sekali..".  Ujarnya
dgn ekspresi wajah yg melucukan
tanda protes perkara itu (zina).

"Bagaimana dgn negara awak Sam?".
Tanyanya...

"Everybody!!!  Time up!! Go back to class!!".   Tetiba satu suara  lelaki muncul membantutkan  perbincangan, tergantung tanpa jawapan.
















2 comments:

  1. Subhanallah.. moga kita berpendidikan di timur dan penuh adab sopan ketimuran.

    ReplyDelete
  2. apabila ditanya sebegitu oleh bangsa asing..malu giler kan nak menjawab..lebih lebih lagi non muslim

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...