Thursday, July 30, 2015

Dari seekor ayam RM16 boleh bertukar menjadi sebuah rumah

Assalamualaikum w.b.t and evening guyss!!


Dari benang menjadi kain..
Dari pelepah pisang menjadi tali..
Pendek kata.. kalau rajin..
semua benda2 halal boleh
menjadi punca rezeki..


Tahukah anda..
seekor ayam yg harganya dlm
RM16... (yg kecik mungkin RM13) boleh mendatangkan
hasil menjadi RM100.00
malah mungkin RM200.00 seekor??.
(tapi nak kira untung rugi kena
la berpandukan kitab muamalat ye guyss)..


Let me tell you.. Man..




Mula2... kita kerjakan seekor ayam.
Dalam setiap bahagian ayam..
kita akan dpt lagi pelbagai menu..
Pendek kata.. ayam ni ibarat
pohon kelapa.. pelbagai guna.


Malas nak cerita panjang2.. korang zoom je la pix bawah ni..
penat ai snap.. 



Ini adalah hasil2 dari seekor ayam.. 7 dollar Aussie



Kannn.....

Dari seekor ayam.. kita boleh jual :-

1). Chicken chop (dari dada ayam).. yg mungkin harganya
RM11 paling koman pun...

2). Drumet (dari kepak ayam)- ahh entah la brapa RM kat Msia.. korang lebih tau kan?.

3). Drumstick ala KFC..

4). Dan leftover yg lain boleh la buat chicken stock, nugget dsbnya.

5). Kerangka, tongkeng, kulit pun laris dijual.


OK Lah... babai.. demam la ai arini..
tapi MASAK.. tetap!!!

3 comments:

  1. Semoga cepat sembuh MM..... Selamat Hari Raya..utk anda jauh di aussie sanaaaaaaa.....

    ReplyDelete
  2. Menarik.. tapi tu la reality... kalu lago banyak lagi tinggi keuntungannya kan... janji kita ikhlas untuk berniaga.Alhamdulillah.. beraya di kejauhan la ye kak..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...