Monday, July 27, 2015

Bila seorang teman mintak tip mendapatkan anak

Bila seorang teman mintak tip
menimang zuriat..
Maka, pelbagai cadangan
dari pelbagai negara..


Berlangsunglah sessi perbincangan kewanitaan yg diselangseli dgn hilaian tawa.. kejap bisik, kejap ketawa.
Ada la tu "rahsia" yg tak nak
didengar oleh "meja sebelah"..
18sx!!!!!.  Oh my God!!


Haha..
Kitorang kat sini "berpuak2 secara sihat"..
Puak lelaki dgn lelaki..
pompuan dgn pompuan..
Tapi.. break time je la.


Semua tip mereka tu ai pernah dengar pun
(malah pernah tulis kat blog ni).  1 je
yg belum...

"U eat raisin... u'll have twin..".

Banyakkan makan kismis untuk dpt kembar??.

Oh ya ke?.  



"Raisin??.  What is raisin?".  Tanya seorang teman.

Tak semua org tahu apa itu raisin (kismis) ye.   Ya la..  dah nama pun
pelbagai budaya, tak kan kita assume
semua org tahu semua perkara.
Apatah lg kalau benda tu bukan
makanan di negara mereka.  Kita pun tak tau apa itu Gnocchi Italienne... kan?.


Kebetulan, yg sorang lagi.. tunggu dah 10 tahun baru dapat zuriat,  maka byk la
pengalaman yg dikongsikan beliau.

Memetik kata2 beliau, setelah beliau tak lagi
mengharap, segalanya datang tanpa
diduga.


Begitulah ye puan2..
Selalunya mcm tu..
bila fikiran dah tak lagi fokus
pada benda tu... (hingga stress dsbnya)..
Benda tu muncul.. (mungkin sbb fikiran dah tenang kot..)
Tapi DOA tetaplah kena berdoa
ye...

Moga kesabaran berada dlm diri anda selalu.


5 comments:

  1. dah tak fikir sangat bab anak..mungkin yan dah tak ada rezeki untuk menimang cahaya mata...

    ReplyDelete
  2. Rezeki masing-masing. Tak sama tapi insyaALLAH cukup dan sesuai dengan kemampuan & keperluang.

    ReplyDelete
  3. Betol betol,usaha selagi daya kan. Mcm kita Islam ni kena bykkan berdoa, mkn makanan sunnah pn membantu kan mm...

    ReplyDelete
  4. betul tu MM
    mcm saya hri tu la. dh mcm mcm ikhtiar sampai yg terakhir saya ckp, lps ni dh x mo mkn mnm apa lagi.nk rehat, nak bercuti x mo pikir dah. ada, ada la..
    pastu terus lupa.. tup tup tup dah dekat sebulan..

    pernah juga cuba amalkn kismis + susu segar
    ada mmber blog org klntn bg tips tu

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...