Friday, August 14, 2015

Cara recycle lebihan biskut raya

Assalamualaikum w.b.t....




Raya pun dah nak abis kan?.    Amacam raya kali ni?.   Ada pembaziran?.    Ada kuih muih yg masuk tong sam???.      Ai  tahun ni alhamdulillah... memang ngam2 semuanya.   


Memandangkan masa tu kan tgh winter, jadi rempeyek memang laris la makan depan tv.  2 hari dah abis dimakan.    Bangkit cheese pulak  ai bawak gi kelas masa  minggu2 pertama raya tu, begitu jugak almond crunchy.     Rasa terharu bila benda tu kita sangka tak de la perfect sgt pun  kita buat tapi kawan2 bersungguh pulak makan dgn sukanya. 



Well,  jgn risau kalau tak abis kuih2 tu,  kita boleh recycle selagi blom expired cookies2 tu. Jadikan ia breadcrumb.



 

Put them in a food processor and process until they looks like breadcrumbs.
Tuangkan mentega cair ke atas breadcrums tadi tu... gaul2kan.





And then....   press into a 20  cm x 20 cm tin (yg telah dibubuh baking paper).      Ketepikan...  sediakan pulak caramel filling dia.

*nota :   bagi yg takde lebihan cookies, boleh la beli biskut2 kat pasaran yg ready made yg selalu kita buat base cheese cake tu kay kalau mengidam nak makan menda ni!.


Caramel filling :


1 tin susu pekat manis
125 gram mentega
2 sudu besar golden syrup

Bubuh susu, mentega dan sirap dlm periuk....   kacau2 sampai didih dan sebati dlm lebih kurang 5 minit.





Bila dah siap ceramel tadi  tu,  tuangkan pula atas base breadcrumb yg memula tadi,  then refrigerate  3 - 4 hours.



Ok sekarang sedikan lapisan ketiga pulak...
Melt dark chocolate   375 gram (coklat cip)  +  thickened cream (agak2 la sukatan dia ye)...
takyah double boil pun....   tenggek je atas api yg kecik but keep steering ok jgn terhangus plak!!.



(Nak bubuh dlm microwave pun bleh... tapi ai ni jenisnya tak suka microwave kecuali dah terdesak sgt).    



When melted evenly,spread over caramel  (corak2kan la lapisan atas tu cecantik macam kita nak mencorak marble cake  - guna coklat putih) and cool  in fridge.   When chocolate is just beginning to set, cut into bars.   Siap!!.   Nyum nyum nyum.


Selamat mencuba.





2 comments:

  1. Good idea sis biasa tidak habis bawa balik rumah family kdg raya haji pun ada lagi..hihi

    ReplyDelete
  2. Menarik ni sam..tapi kalau malas mcm saya ni lebihan tu agaknya nati masuk tong sam jugalah kot. Tong sampah ya..hihu

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...