Cara recycle lebihan biskut raya..
Raya pun dah nak abis kan?. Amacam raya kali ni?. Ada pembaziran?. Ada kuih muih yg masuk tong sam???. Ai tahun ni alhamdulillah... memang ngam2 semuanya.
Memandangkan masa tu kan tgh winter, jadi rempeyek memang laris la makan depan tv. 2 hari dah abis dimakan. Bangkit cheese pulak ai bawak gi kelas masa minggu2 pertama raya tu, begitu jugak almond crunchy. Rasa terharu bila benda tu kita sangka tak de la perfect sgt pun kita buat tapi kawan2 bersungguh pulak makan dgn sukanya.
Well, jgn risau kalau tak abis kuih2 tu, kita boleh recycle selagi blom expired cookies2 tu. Jadikan ia breadcrumb.
Put them in a food processor and process until they look like breadcrumbs.
Tuangkan mentega cair ke atas breadcrumbs tadi tu... gaul2kan.
And then.... press into a 20 cm x 20 cm tin (yg telah dibubuh baking paper). Ketepikan... sediakan pulak caramel filling dia.
*nota : bagi yg takde lebihan cookies, boleh la beli biskut2 kat pasaran yg ready made yg selalu kita buat base cheese cake tu kay kalau mengidam nak makan menda ni!.
Caramel filling :
1 tin susu pekat manis
125 gram mentega
2 sudu besar golden syrup
Bubuh susu, mentega dan sirap dlm periuk.... kacau2 sampai didih dan sebati dlm lebih kurang 5 minit.
Bila dah siap ceramel tadi tu, tuangkan pula atas base breadcrumb yg memula tadi, then refrigerate 3 - 4 hours.
Ok sekarang sedikan lapisan ketiga pulak...
Melt dark chocolate 375 gram (coklat cip) + thickened cream (agak2 la sukatan dia ye)...
takyah double boil pun.... tenggek je atas api yg kecik but keep steering ok jgn terhangus plak!!.
(Nak bubuh dlm microwave pun bleh... tapi ai ni jenisnya tak suka microwave kecuali dah terdesak sgt).
Tuangkan mentega cair ke atas breadcrumbs tadi tu... gaul2kan.
And then.... press into a 20 cm x 20 cm tin (yg telah dibubuh baking paper). Ketepikan... sediakan pulak caramel filling dia.
*nota : bagi yg takde lebihan cookies, boleh la beli biskut2 kat pasaran yg ready made yg selalu kita buat base cheese cake tu kay kalau mengidam nak makan menda ni!.
Caramel filling :
1 tin susu pekat manis
125 gram mentega
2 sudu besar golden syrup
Bubuh susu, mentega dan sirap dlm periuk.... kacau2 sampai didih dan sebati dlm lebih kurang 5 minit.
Bila dah siap ceramel tadi tu, tuangkan pula atas base breadcrumb yg memula tadi, then refrigerate 3 - 4 hours.
Ok sekarang sedikan lapisan ketiga pulak...
Melt dark chocolate 375 gram (coklat cip) + thickened cream (agak2 la sukatan dia ye)...
takyah double boil pun.... tenggek je atas api yg kecik but keep steering ok jgn terhangus plak!!.
(Nak bubuh dlm microwave pun bleh... tapi ai ni jenisnya tak suka microwave kecuali dah terdesak sgt).
When melted evenly, spread over the caramel (corak2kan la lapisan atas tu cecantik macam kita nak mencorak marble cake - guna coklat putih) and then cool them in the fridge.
When the chocolate is just beginning to set, cut into bars. Siap!!. Nyum nyum nyum.
Selamat mencuba.
Selamat mencuba.
Office Cleaning Service and Solar Panel Installation & maintenance - Click HERE to contact.
Cleaning Services
To provide cleaning services teams in ensuring optimum hygiene and comfort to our clients. This cleaning team currently operates in Johor Bahru which gained more demand.
Good idea sis biasa tidak habis bawa balik rumah family kdg raya haji pun ada lagi..hihi
ReplyDeleteMenarik ni sam..tapi kalau malas mcm saya ni lebihan tu agaknya nati masuk tong sam jugalah kot. Tong sampah ya..hihu
ReplyDeleteBoleh ke guna kuih raya raya yg pastry dia lebih lembut. Vukan jenis cookies macam dlm gambar tu. Sy ada kuis golden cornflakes, kuih tu tak manis, takde org nak makan 😅
ReplyDeletePastry lembut pun ok.. asal tak berderai.
DeleteKalau biskut tu masin boleh tambah gula perang masa proses nak hancurkan "mereka" sebelum mampatkan dlm loyang.