Tuesday, September 29, 2015

Resepi Singgang Daging Mek Kelate

Assalamualaikum..

Mesti banyak korang dapat daging korban minggu ni kan?.   Aku non ado.  Sob sob sob.


Nasib ada semangkuk daging yg IRP belikan tersorok dlm peti ais.  Hilang kempunan nak mencuba resepi yg my fren bagi ni.   Tq my Fren....  ai share kat sini kay biar  beranak pinak  pahala u nanti.





               cili kering lupa nak snap

Singgang daging@tulang Mek Kelate
______________________________________
Bawang putih 3 ulas
Bawang merah 5 ulas kecik
Halia 1 inci
Lengkuas 1 inci
Asam keping 3 nos
Rempah biji dketuk 1 sudu
Lada kering 3 dpotong
Garam n perasa
Daging 1.5kg
Daging drebus sampai lembut


Note
Bawang +halia+lengkuas dhiris

Mesti tertanya2 apa itu rempah bijik?.  Coriander la dear.  


Cara

Masukkan air.  Masukkan semua bhn di atas. Renehkan.

Selamat mencuba.




*astagfirllahalazimmm..
*astagfirllahalazimmm..
Jom sambil memasak sambil berzikir..


5 comments:

  1. untunglah knor duk kat tanah air ni pun tak dapat...
    singgang kena ada sambal bel barui best...
    nak semangkuk tuan tanah...

    ReplyDelete
  2. Hidup diperantauan..apa yang ada di masak..janji makan kan..huhu..cian sam...jalau dekat..leh bagi sikit daging

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde la Yan..
      I gurau je.
      Daging halal byk terjual kat sini ..

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...