Friday, October 30, 2015

Croissant Siput Pengubat Lara

Waaa!!!.
Aku tgh takde mood!.  Sbg penambah mood, mari buat KRUZO!!.

Jadah apanya lah KRUZO ni kannnnn?. Rupa2nya croissant..  (Ozy accent guyssssssssssss!!.).


Kpd yg blom pernah tau cemana nk buat bentuk siput... ni caranya ye.   Tak kira la utk Kruzo ke donut ke...


Kpd yg dah pandai... abaikan pix2 ni dan teruskan berzikir... (Ya Allah... Ya Allah 1000 Kali.. moga dpt pahala).



Potong doh 25 cm lebar.
Kepanjangan suka ati.

Then..
Ukur sebelah kiri doh tu mula2   5 cm.. diikuti 10cm, 10cm  hingga la hujung ke bwh. (maksud aku.. tandakan guna pisau tiap 10cm tu ).

Mcm ni la lebih kurang...
(aku tolong lakarkan..he he.. sorry tokal takil .. maklum le.. guna pix editor je Dik Non..bukan atas kertas)


Yg belah kanan dimulakan dgn 10cm, 10cm hingga hujung ke bawah.


Then  potong baji ikut tanda2 td..


Sorry gambo utk kejadian baji2 tu lupa nak snap.


Dah dpt bentuk baji...
potong sikit kat tgh2...(sikitt je.. jgn potong sampai bawah).



then.. lipat ke dlm... mcm ni..

 gulung sampai bawah...



Maka... jadilah siput2 ini ...

Malam ni nak happy2 je..
Malas nak stress2..
Nak blogwalking, nak manja2 dgn
geng2 blogger, nak makan byk2..
Nak pakai night cream.. ( setelah seminggu tak pakai sbb busy).. haha..

Lagi nak apa?.
Nak basuh baju..
Nak menjahit baju...


OK lah ... tu je nak cakap.




4 comments:

  1. Wah..rajinnya nak sikit...:) Cerita pasal slang aussie ni..memang banyak terkena masa kat Melbourne hari tu... pelik sangat slang diorang kan...

    ReplyDelete
  2. macam tu buatnya..baru akak tahu
    ..puas akak dok fikir dari dulu..huhu
    .tq sam :-))

    ReplyDelete
  3. Pandai adik kita ni buat...mcm nak gunting kain jer..knor tk pyh ukur2..hantam gunting jer..

    Hasilnya tu sgt kemas..mood happy jer

    ReplyDelete
  4. Wah...thanks for tutorial kak mirror...
    Suka suka....
    Hoih...last week koi dah cuba buat roti gombal ikut resepi kak mirror tau...
    Awesome!
    Yang tak awesome nya...kalah tukang masak...angkat habis...angkat habis..berpulu pul saiya di dapur...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...