Tuesday, November 3, 2015

Menangani Orang Yang "Cemburu" (PHD)

"Menjadi orang yg berjaya, kau terpaksa menerima hakikat bahawa sesungguhnya hidupmu akan bersendirian... kerana di sekelilingmu hanyalah insan2 yg cuba untuk menjatuhkanmu..".

Terbaca petikan ni dari pengkomen untuk seorang gadis genius.  Lantas Kak Mirror terpikir... macam ada betulnya nasihat itu... walau 70% je setuju.

Well.... mungkin ada adik2 cumil di luar sana yg auranya sgt terserlah, glamour, top 10..   di sekolah, Uni or opis.  Lantas jadi bahan cemburu...hingga stress!.   Satu je nasihat Ahkak...  "kunci mulut banyak2", cakap saja yg baik2. Sbb apa, ... segala kata2 yg diucap adakala dimanipulasi atau ditwist  oleh puak2 yg cuba untuk menjatuhkan anda.




p/s :  Tidak ler ai ni Diva mcm dorang.. tapi bukan nak berlagak la kan.. sungguh pun gitu, kalau ai jalan2 gi shopping complex or bank ke, pintu dia terbukak sendiri untuk ai... ngeh ngeh ngeh..



OK berbalik pada kisah tadi.. Menangani PHD.
Ada gadis comel kat sini yg Kak Mirror temui.. bukan je comel tapi best student kat sekolah anak, U know kalau jumpa Kak Mirror.. memang bleh cair ahkak.. Dik Non..

"Auntie... you are so beautiful. Masyaallah!".   You see... betapa pandainya beliau membodek Ahkak!!.  Idak pun Ahkak ni comey sgt pun... Kannnn?.

Kesimpulannya di sini..  cakap je yg baik2, so..peluang untuk dibenci akan sgt tipis... and in return, org pun akan respek dan takde idea dah nak buat
fitnah.

Kalau ada org yg cuba mengumpat org lain, cepat2 tukar topic.  Kerana, anda sbg "public figure", benda2 mcm ni la yg akan jadi bahan perencah memusnahkan "periuk belanga" anda.

OK. Bai....






8 comments:

  1. Haha.. me too sam. Kalau jumpa pintu tu, terbuka sendiri sokmo.. padahal tak mintak buka pun.. haha..

    Itulah kehidupan manusia ya.. yang berjaya ada yg iri, yang susah dikeji.. ai.. manusia ni.. moga Allah cucikan hati masing2..

    ReplyDelete
  2. Setuju , MM
    Penyakitn PHD ada di mana2..virus paling bahaya..kita pun pintu terbuka sendiri bila masuk tmpat gitu..ngeh..ngeh..♡♡♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngeh ngeh ngeh.... Misteri nusantara kan... Knor

      Delete
  3. Eh...betul...belum jumpa lagi...tpi dah tau kak mirror memang cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab yg memuji Kak Mirror tu seorang gadis Arab yg dia sendiri pun jauh lebih jelita berganda2... tu yg Kak Mirror mcm tak berapa nak percaya.. hihi.. bleh gitu?.

      Delete
  4. MMMMM....banyak sebab orang yang PHD ni Miss Mirror ..jauhkanlah diri kita dari sifat PHD tu..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...