Tuesday, November 10, 2015

Vadey, beg tangan dan baju


Vadey resepi derhaka.
Semangkuk dhal direndam semalaman..
Blend (tambah air utk melancarkan proses blend).
Tuang dlm mangkuk besar..
Bubuh bwng yg diracik halus.
Salt, perasa, cili kering/hijau, daun kari (kalau takde .. takyah... rasa pun tak lari).


Daun kari mahal kat sini..
Sib baik kat Curtin Uni ada orang wakaf.

Then.... Gaul sebati semuanya.  Panaskan minyak untuk deep frying.   Goreng!!.  Ah aku malas nak guna tangan sirih bagai.  Senduk je dgn sudu... kan ni resepi derhaka. Org suruh bubuh segenggam beras blend, aku plak bubuh tepung gandum sikit.




Kos buruh mahal kat sini...
maklum ler negara maju.
Jadi aku pun tak salahkan tailor kalau
upah jahit pun mahal.


Pix atas :  baju kurung pertama yg dibuat kat sini.  Not bad la kannn?. Terharu dgn usaha2 tailor tu melayan kecerewetanku.  






Hadiah untuk diri sendiri di atas segala kepenatan.  Aku tak demand tinggi... Ketaksubanku hanyalah Kipling.  Yg buat aku taksub sbb beg ni byk compartment..









*just my personal opinion

2 comments:

  1. Wow rajin tu yg best tu..
    Org kata kt sana gaji mahal,brg murah...10 us dolar mcm2 dpt...bju bundle pun masih cntik dn segar....yg free pun ada utk charity..kn.
    eloklh menetap terus kt sana..kt sini skrg mkin sedih..sedih sgt...rakyat menanggung beban ..dn terbeban.

    kita redha jer,klu tk redha,kita juga yg susah
    Susah plk nk dpt keberkatan.

    yg kejam tu biarlh Allah saja uruskan.

    ReplyDelete
  2. Cantik. Sekali sekala melayan diri tak salah. Bagi penghargaan unutk diri sendiri.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...