Tunggu kawan, tapi tak jadi datang..
Setakat muffin, tak berapa rare sgt kan?. Hari ni nak share resepi yg ganjil sikit... tembikai vaccum.
Memula, sediakan belahan2 tembikai
spt di atas. Tabur garam dan black pepper.
Masukkan plastik...
then.. masukkan ke dalam
vaccum machine (pix bawah)..
Perhatian ye!. Bukan vaccum
sapu sampah kay!.
Totally different.
Hasilnya setelah divaccum. Then bolehlah kluarkan dan makan bersama salad.
Aku yakin, tekak kita sbg Melayu ni blom dpt terima menu asing ni.. sbb lazimnya tembikai sifatnya adalah Manis.. tapi, tak salah kan mencuba menu antarabangsa?. Sekurang2nya
untuk pengetahuan am.
p/s : sampai skg masih terkagum mcm mana ada org bleh mkn nasik berlauk tembikai?
Kalau nasi dengan ulamnya tembikai memang menu ayah saya.. dia kalau makan macam tu dgn sup mmg laju.. takleh imagine tembikai vakum ni macam mana la sam..
ReplyDeletewahhh...sedap ker MM tembikai vaccum tu
ReplyDeleteTetamu tk jadi dtg,muffin tu kitalh yg mkn ye...
ReplyDeleteRmh knor tk smpt nk vakum2..selmt masuk perut dh..
Hari2 mkn tmbikai..byk kebaikkn mkn tembikai ni...
Rasulullah saw pun suka tmbikai...
Pertama kali dengar ni...tapi tak mustahil sekiranya kreatif mengubah cita rasa ......yang kulit putih tepi tu pernah jugak orang buat sayur...
ReplyDeletesangat unik..sangat kreatif..
ReplyDeleteCamane rasanya? eh..rasa tembikai la kan he he..
ReplyDeleteWa selalu makan nasi ngan tembikai..
ReplyDeleteLagi2 kalau bulah puasa ekekeke
Hmmm....mana nak cari mesin vakum tu...lazada ada?
ReplyDeletePedas lah jadinya tembikai tu kan sam
ReplyDelete