Monday, February 29, 2016

Ais Krim Sumi Untuk Anakanda Tercinta

A person who feels appreciated will always do more than what is expected.

Seseorang yang berasa  dihargai akan selalunya mempersembahkan sesuatu lebih dari yg dijangkakan.


Seorang ibu jika masakannya habis dimakan... akan semakin kerap memasak, mukanya tambah berseri sebab gembira melihat anak2 sudi makan.  Itulah rahsia kebahagiaan seorang ibu..


Hari ni Mama kena  teman Ain gi Uni atas beberapa urusan. So kena masak seawal 5 pagi untuk breakfast dan lunch sekali sebab takut balik tak sempat plak.




kimchi



Skg kan tgh viral Ais krim sumi jelly.
Kau fikir ku kan mengalah dan berserah, lantas membiarkan anak2 sekadar jadi penonton yg hanya mampu menelan air liur??.

Oh tidak!.  Selagi mama ada.. Mama akan usahakan apa pun meski byk bahan yg terpaksa kuderhakai.


Kah! kah! kah!.

Carik plastik ais krim tak jumpa kat sini lantas plastik piping menjadi mangsa.  Dpt la 3 kun besar.

Tak kisah biar pun huduh rupa.. yg penting anak2 telah berjaya menelan susu formula yg bukan menjadi minat mereka.. dgn pembuatan ais krim ini sebab aku tak guna susu cair spt resepi asal.  So.. sihat sikit resepi aku ni.. hihi

Sapa2 nak buat..
ni resepinya ye..
credit kpd beberapa blog yg aku pun dah tak ingat link dia. Mohon kehalalan.

1 tin kecik susu pekat
1 tin susu cair
3 tin air
2 bungkus sumi
secubit garam

cara

1). Panaskan segala cecair hingga agak berasap.  Sejukkan.  

2). Masukkan sumi yg pelbagai warna ke dlm plastik (sumi potong2 sikit ye.. jgn seketul2 plak).

3). Tuang susu2 yg dipanaskan td. 

4). Masukkan fridge semalaman






3 comments:

  1. Macam sedap aiskri ni. Boleh nak cuba juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap Manggis.. Cuma tak bleh amalkan selalu sbb manis.

      Delete
  2. Air tgn mak2 mna boleh tolakkk..ngapppp jerlh
    Terbaik dri dapurlh katakn...jadilhkn utk sejukkn tekakk

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...