Sunday, February 28, 2016

Membazir Tak "Buah Tangan Kenduri" Untuk Tetamu? Dan... Japanese Food Festival (4 gambar)

Tadi abang aku buat survey kat FB..
Since aku ni dah pencen FB..
tak dapek ler nak mengulas panjang kat sana..


"Apa yg anda buat dgn "Berkat" a.k.a buah tangan kenduri.. ?? ".  Begitu lah lebih kurang tajuk questonaire beliau.


Tak dinafikan masa kat Malaysia, memang selalu tak abis sebab dorang bagi berbungkus2.  Lagi kalau telur pindang bagi sampai sepokok.. harus kena agih2 pada jiran tetangga.


Bila kat sini ... ceritanya dah lain.  Mungkin sebab  jakun dgn menu dorang (Turki, Afghan, Somalee, Indo etc)... memang licin kitorang makan selalunya.


Kalau kita pegi restoran2 dorang, rasa dia biasa je....sedapp.... tapiiiiiii.... Ya Allah.. kalau dorang buat kenduri kendara Dik Non, lagiiiiii sedap 3 kali ganda, mahu 7 pinggan kau menambah.  (Oh ya... maksud aku.. menu Afghan especiallynya).   Paling rare cake dia.. secukup rasa.. lembut, sederhana manis..


Sebab tu kalau dorang bagi "berkat".. blom sampai rumah selalunya dah abis dlm keta... haha.


OK la itu je jawapan survey dari kami Encik Matsom...

Sebagai membantu anda menambah maklumat lagi, meh aku tanya plak pada teman2 blogger ni... apa plak yg dorang buat dgn "berkat" a.k.a buah tangan kenduri itu?.


Dikongsikan di sini ... aktiviti siang tadi di Japanese Food Festival di Perth City (kat dataran).




vegetarian noodle


Mama blom sempat senyum dah snap si Ain ni..



* Bagi pencinta makanan Jepun mcm Qistina dan Ain... Japanese Food Festival ni ibarat sebuah Syurga buat mereka.  Jarang Qistina suka merayau.. tapi untuk pesta ini .. Mama hint2 penat.. baru dia berganjak.


Dango ~ antara yg dibeli si Ain.  Kuih Jepun yg berasaskan tepung soya dan tepung jagung.  

4 comments:

  1. pada saya pulak, berkat ni akan lebih bermakna kalau tuan rumah sediakan pemberian yang berbentuk makanan...even telur rebus style lama tu pun saya suka sampai kutip telur2 yang tetamu lain tinggalkan di meja makan, boleh buat sambal telur tu hiksss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ann ~ Masa kat Msia dulu saya suka berkat yg berbentuk kuih muih (kerepek2) berbanding telur.

      Delete
  2. kdg2 tuan rumah tp jrg nak amik sebab xde orang nak makan. kalau sampai rumah, mmg terbiar je xde orang nak makan. kalau nk makan lauk kenduri, lg sedap kalau makan kt umah tu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi2 kalau sehari ada 2,3 majlis kan Miss..

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...