Wednesday, July 27, 2016

Cruel To Be Kind

Seorang jejaka kacak berambut perang di kaunter mengembalikan baki duit.. (Aku beli telur lepas balik kelas tadi).

Eh!.  Bukan ini telur yg kumaksud. Ni gozleme lunch td.(biasa la.. aku ni kan suka up pix yg lari tajuk). 😃😃


Bukan kekacakkannya yg aku ingin ceritakan... sebab dia hanya sebaya2 Ain. Tapi cara dia meletakkan wang baki itu menarik minatku  (walaupun  tinggi naw tangan dihayun bak org buat teh tarik, pastu ada syiling2 yg jatuh..tp...  aku puji caranya sbb niat mulianya agar tgn dia tak kena aku.   Ini kot yg dikatakan..
"I have to be cruel to be kind".😃😃.  Tah.. korang tanyalah Cikgu B.I.

Lantas aku memuji caranya.. dan dia tersengih mengiyakan yg dia telah dihantar kursus bagaimana berdepan customer muslim.   Tetiba teringat classmate2 (non muslim) aku kat sini.  Sejak kami sama2 mengikuti kelas multi-cultural.. mereka telah tahu batasan sesama muslimah.

Moral of de story... itulah pentingnya pendedahan ilmu.  Anda akan kelihatan begitu mahal saat melaksanakannya.

P/s :  Respek pada company groceries itu.  Moga bisnes terus maju.


4 comments:

  1. Betul.. org berilmu bukan aje ilmu dunawi atau agama sendiri. Tak rugi tahu nilai murni agama lain. Salute dgn cashier tu. Dia tahu batas dgn muslimah walau dia bukan muslim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Kak Zakie...
      Respek dgn golongan2 sebegini.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...