Thursday, July 14, 2016

Pucuk Ubi Tempoyak Syawal Ke 8

Assalamualaikum..

Kalau nak upload pix menu2 Malaysia.. baik ai upload skg sebelum fly balik Aussie. Kurang2 kalau terliur bleh cari atau buat lagi.


Menu breakfast yg ai rindukan ialah jemput2 ikan bilis buatan ibu mertua.  Hari tu ai ada tercakap...tak sangka pagi tadi beliau buatkan.  (Tak bleh selalu ngengada mcm ni..  tak elok ye.. once a while takpe sbg tanda penghargaan yg kita sukakan masakannya).



Ehhh.... kat umah MIL ai masak tau!.  Jgn ingat ai tak masak and sekadar mengilat2kan kuku je ala2 diva!.  Kekeke.   Menu2 adalah spt di bawah.



Memang rindu sgt dah pucuk ubi.. sib baik MIL ada tanam depan umah.



Hubby pulak nak makan ikan senangin tauchu.  So, masakkan la seketul dua. Ingredients adalah spt di atas.  Timun dgn tomato tu bubuh time dah matikan api utk mengekalkan keranggupannya ye.  Ikan kena goreng dulu utk bagi dia ranggup.



Nampak nau ai dah lama tak jumpa pucuk ubi, segala step merebus kena rujuk balik pada Mil.  Rebus kena lama ye puan2.. utk hilangkan getah dia.




Ai cakap... ai rindu nak makan tempoyak, rupa2nya Mil ada stok kat peti ais. Dah mcm magic plak.. haha.



1 kombinasi yg serasi!.



Ha!!.  Dah jadik pun ikan tauchuku!. 

Ok itu je nak cerita. Tq baca.

3 comments:

  1. Sedapnya pucuk ubi dan tempoyak tu

    ReplyDelete
  2. Lama kakak tak masak ikan taucu. Nak buatlah sebab dah terliur pulak bila tengok gambar Sam tepek tu:)

    ReplyDelete
  3. pucuk ubi masak lomak dap jugakk

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...