Thursday, August 25, 2016

Ubah Cara Berfikir

Tip of the day...

"Bila kita tak mampu mengubah apa yang kita tak suka... ubah la cara kita berfikir tentangnya".

Itulah topix kita pagi ni. K!


Contohnya
Katalah anda stress sangat dgn seseorang..  dah lama dah menjeruk rasa.  Berbelas tahun ada kot... difitnah, dihina, diaibkan... padahal anda tak kacau pun hidup beliau. Still dia macam tu jugak.  Arini maafkan.. esok buat lagi.. dan lagi... dan lagi.

So, sekarang... tak mo stress2 lagi. Ubah je cara pola pikir anda tentangnya.  Anggap je dia tak waras... a.k.a   schizophernia.   Hahahaha.  That's it!.  Settle!.


Eh pesal macam aku plak yg emo... padahal sekadar memberi contoh. πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ.  Entah wujud atau tak situasi itu di alam sebenar sebab sekadar 1 scenario contoh je kan?.



Term break dah bermula.  Banyak masa akan aku habiskan untuk  mendidik anak2... especially Shashal.

Walaupun kita ngaji tak la hebat... tapi I tell u guys... ajarlah anak sekurang2nya Surah AlFatihah.  Because why,  benda tu la yang akan mereka baca dalam solat.  Tak mampu nak ajar ramai orang, ajar anak sendiri pun dah ok.  (Make sure bacaan kita betul).


Shashal memang suka buat muka tiap kali diminta siapkan homework. Muka penat ala2 nak nangis!.  Memang stress tengok...   Aku pesan kat dia...

"Sayang abah tak?.  Abah dah penat cari duit untuk sekolahkan Shashal kat sini...".

Then... baru dia insaf dan bertenaga.  Ni homework dia malam tadi.





Jenis kumpulan2 haiwan.  Sekawan burung, sekumpulan kangaroo, sepasang belangkas. Itu kalau BMnya kan.

Kepada anda yg ada homework macam Shashal ni... boleh la rujuk
Animal group terminology.


Every day dia diminta baca 1 buku pastu buat sinopsis.  Tak la baca semua... tapi 1 - 2 page je.

Moga anak mama terus sukses!.  Aamiin.


p/s  :    Ibu adalah madrasah pertama untuk seorang anak.



8 comments:

  1. Bukan mudah kan Sam nak seiringkan kemampuan diri dgn kehendak syariat. Berlegar-legar macam nak perang..

    Shashal masih mentah. Sekurang-kurangnya bila kita tak ada kelak taklah menyesal tak mendidik anak. Rugi sebenarnya kalau kita mampu mendidik sendiri tapi serah pada org lain terutama bab membaca Quran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. saya panggil juga ustazah ngaji ke rumah Kak Zakie, once a week.. tp in between saya ajar juga anak.. sbb "sentuhan" ibu pun penting.

      Delete
  2. Betul juga cara akak. Cuba cara kita berfikir.
    Ibubapa adalah guru pertama anak-anak sewaktu membesar.
    ajarlah mereka dengan didikan agama yang sempurna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed!. Seronok sebenarnya jadi Cikgu tak berbayar ni Manggis..πŸ˜ƒ

      Delete
  3. Sekurang2nya kita tau macam mana susahnya jadi cikgu.
    Nak ajar 40 orang anak murid dalam satu masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah.. terkagum kejap dgn talent mereka menangani situasi tu.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...