Monday, November 21, 2016

Benchmarking dalam perniagaan

Assalamualaikum Dunia!!




Gigih buat kuih seri muka ni minggu lepas .... walau cari pulut semua kedai kat Perth ni sold out!.  Tapi buat juga.. walau tanpa pulut.






Tapi.... tetap juga keluar cari kuih ni kat resto2 sehari selepasnya.  So guyzzzz this is what we call BENCHMARKING!!.


Bagi anda pembisnes2 (perkataan baru ciptaan Miss Mirror)..   yes pembisnes2 di luar sana,  sebelum memulakan bisnes anda sila buat kerja2 benchmarking dahulu.. iaitu dgn mengsurvey standard2 yg dipersembahkan oleh peniaga2 lain yg telah berjaya.  Ini termasuklah dari segi rasa, harga dan kualiti.


Tak kiralah apa bisnes pun... bisnes belog ke, baju ke, shawl ke..   usha2 lah pihak2 lain yg lebih berjaya utk anda mencedok gerangan apa yg menjadi "resepi" kejayaan produk mereka.   Bukan meniru 100% tetapi sebagai bench marking dan kayu ukur garis pencapaian anda.

K.bai...   lectr ai dok jeling2 je dari td.   Inshaallah nt kita sambung k!.


6 comments:

  1. saya pulak sentiasa ada my own benchmarking on my running result, takde niat nak jadi terpantas tapi cukuplah sekadar lepas benchmark sendiri :D

    ReplyDelete
  2. Ooohhh... lecturer jeling terus stop ye Sam:)

    Betul kena ada sasaran strategi jgn pakai hentam aje
    Bimbang jadi luncai terjun dgn labu-labunya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie - kekeke...
      takpe jeling2, sebenarnya beliau sgt sporting.. dan yg pasti, semua ilmu2 di atas adalah dari beliau. Moga kita semua dapat manfaat darinya.


      Delete
  3. Nak elakkan syok sendiri kan. Dan nak tahu tahap kualiti produk sedia ada di pasaran.

    memang wajib buat bencmarking. Sekurang kurangnya lepas tu kita boleh tahu apa unique selling proposition untuk setiap produk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni - Ha'ah. Supaya produk yg bakal dijual mencapai tahap standard pasaran.



      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...