Wednesday, January 18, 2017

Saya hendakkan kedua-duanya!!

Hobi saya berblog...  tapi dalam masa yang sama saya busy untuk persediaan exam.   Saya hendakkan kedua2nya ... maka dgn itu saya buat 2 in 1... saya ingin memaksa follower2 saya study bersama2 saya!.   Kah kah kah!.   Padan muka anda.

Ehhh bersaya2 pulak saya hari ni ye.


Here we go!!.

List the basic component of environmental protection laws
- reporting  incidents
- managing land and access to land
- protecting the lifestyle of neighboring residents


Kat sini... membunuh ular adalah dilarang, begitu juga spider sebab labah2 digunakan untuk pembuatan ubat.

So, apa consequencesnya bila kita tak mematuhi semua ni?

heavy fines
Jail sentences
Cost recovery
Clean up orders.


Hidupan2 laut seperti ikan juga ada saiz2 tertentu yang boleh dibawa balik atau pun tidak ketika memancing.


Ok ni kisah lain pulak...

up to $825.00  kena bayar jika berlakunya sexual offences against children.

lapan ratus dua puluh lima dollar ye Sam... ingat!.
Ingat angka 8... ingat umur time dapat si Ain ok!.  kekeke.. bukan susah pun nak ingat figure2 ni...   Kita harus menjadikannya enjoy!.


Conferences, Conventions, Seminars, Industry Awards -  ni semua cara2 untuk kita dapatkan ilmu dan pengetahuan tentang current laws.   CCSI  - bukan CSI....  conference, conventions, seminars and industry award.


Dah la itu je nak belajar untuk petang ni, pelbagai lagi Akta2 kat Australia ni yang nak kena hafal siap dengan sebutannya yg betul... malam ni sambung plak kat tempat lain, kat pesbuk atau kat tempat2 lain.. haha.. blaja tak mo stress2 sangat... nanti tak muda. Ok gurlzz!!








10 comments:

  1. Kalaulah M'sia practice sama macam itu rasa kakak ramai yg dah kena saman atau kena denda (cost recovery). Kalau yg tak mampu masuk jail aduhai... penuh jail haha...

    Clean-up order tu mungkin last penaltylah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...
      Bagus juga Kak Zakie mention semua point2 tu.. senang saya nak ingat dlm kepala. Tq Kak!.

      Delete
  2. Apa kah ini. MAznee dah lama tinggal alam belajar
    .
    Rasa rindu pulak nak jawab exam.
    .
    Haha
    .
    Maznee doakan sam lulus cemerlang dalam exam environmental law ni.
    .
    Sama macam kak zakie cakap.
    .
    Law kat Malaysia ni ada, cuma penguat kuasaan lemah.
    .
    Atas buku je

    ReplyDelete
  3. Saya dah belajar.
    Pendek je pelajarannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke?.
      Sungguhpun pendek.. tp kena dptkan 100%.. otherwise kena repeat. Huhu... tak mau.

      Delete
  4. Pokok anggur hidup ke ni Sam?
    Kalau kt US,cubit anak pun x boleh...menahan je geram kalau marah kt anak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah pokok hidup Mumme.
      What?. Cubit anak pun tak boleh?. OMG!.😃

      Delete
  5. Study baik yea akak.
    Semoga faham apa yang di hafal tu.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...