Monday, May 8, 2017

Tak Semuanya Benci

Nampaknya apa yg nenek moyang kita cakap tentang "Jangan jadi katak bawah tempurung" ada betulnya.

Sebelum tu.. ai nak tanya,  ada ke di antara anda yang memelihara katak seumpama memanjakan kucing?.   Selalu kalau terjumpa pun kita dah menjerit.

Tu la silapnya katak2 tu.  Sepatutnya kalau dah tau org tak suka,   menggembara la jauh2....  sebab dalam pada ada yg membenci... rupa2nya ada juga orang yang sayang.   Mostly peminat2 hiasan laman kat sini ni semakin pula mengalu2kan kedatangan "mereka".

Pelbagai usaha dibuat supaya katak datang.. tanam pokok tertentu dsbnya.  Ada yg kata cute, ada pula sebab nak kurangkan siput.




Ai suddenly terpikir...  best juga kalau ada katak tepian kolam.   Bukan kerana bersetuju dgn pendapat mereka yg kata katak itu hensem... No!.   Ianya sangat mengerikan...  ai geli!!.   But I love their sound.   Bila berbunyi "wrapit.. wrapit" ( katak Aussie tak bunyi ong2 ye.. :P)  pasti mengubat kerinduan pada masa lampau zaman kanak2 di kala hujan.  Waktu tu, bila dengar bunyi "ong... ong.. ong" je 24 hours... tu petanda,  keesokkan harinya dah boleh "main jet ski" di halaman.

Oh I think it's a good idea.. 😍😍

Btw.... hanya katak jantan je yg mengeluarkan bunyi.  Sapa2 yg rindu kampung dan nak dengar suara katak.. boleh dengar kat sini.




4 comments:

  1. Tengok gambar katak, amat cantik tapi secara realitinya, saya tak suka, geli weyhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  2. Gag..katak Aussie bunyinya lain ke hihihi bbaru tahu ni Miss Mirror

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa - Hukum tatabahasanya je bunyi "wrap it.. wrap it", mungkin kalau kita dengar sama je kot. Btw.. Miss Mirror blom pernah dgr lg.. πŸ˜ƒ.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...