Thursday, June 29, 2017

Bila Dah Seminggu Raya.. (nostalgia dulu2)

Eh dah Jumaat?.
Dah nak raya ke 6 dah..
Masa zaman2 sekolah asrama dulu..
time gini ler yg paling sedih..
sebab home work byk tak siap...
(sakan beraya punya pasal) tapi terpaksa balik juga ke asrama.. walau berbekalkan muka yg kelat.  Haha..
Begitulah hidup ini... ibarat roller coster yg turun naik..
Time happy....  happy naw!.
Time sedih....  menangis tak berlagu.

Wait2...  ai nak menguji ingatan ai ni
sebenarnya.
(Menulis itu penting.. supaya kita tak elzaimer sgt bila dah makin tua nanti.)

Seingat ai masa tu kalau tunggu bas KKKL ke JB (dari BP)..  kena tunggu kat Ayer Hitam.  Kaunter tiket dia yg ada deretan kedai2 menjual makanan2 IKS.  Kat situlah ai terconggok tunggu bas..  Ada lg ke kedai tu ek?.




Entah apa2 yg makcik kau upload ni. X de pix yg sesuai.


So kepada adik2 cumil yg berduka nestapa sebab terpaksa meninggalkan desa tercinta (walau setelah sakan beraya)   bertabahlah.  Ceriakan saja diri.

Emak2 jgn lupa  bekalkan kuih raya banyak2, baju raya banyak2.... supaya mood raya anak2  tetap berkekalan.  So tidak ler mereka home sick sgt.  Rayakan sebulan.

Sezalim2 asrama ai... pandai juga mereka mengambil hati pelajar yg berduka nestapa berjauhan dgn family...  :P.   Sepulang dari kg.. lazimnya dorang anjurkan "sambutan raya".   Tak cukup dgn itu, diundang pula beraya rumah MB, rumah2 warden... makan sedap2 semuanya.

Potluck raya aritu

Penyakit selepas raya

Lazimnya berlaku bila raya aritu anda belanja sakan tapi lupa nak cek dompet.. lantas
stress atas bebanan hutang (sebab nak cari duit dah makin payah skg)..
Rely on Al Jabbar.. ok guys... no matter how impposible u think is... Dia mampu mengubah semuanya.  DIA Maha Adil dan penuh MIRACLE!.

Sebut pasal miracle ni.
Emm ai nak bagi contoh yg nyata.
Kalau kita lihat di sekeliling kita, siapa sangka negara China yg dahulunya susah tetapi skg memiliki perkembangan paling signifikan selama 15 thn terakhir setelah tampuk pemerintahan komunis berakhir.  Dgn perolehan sebanyak.. emm... sila google sendiri. Muehehe.

(Eh!.  Suddenly crita masalah global plak?. :P..   ai nak kaitkan topik miracle dan keadilan Tuhan dan juga topik "hidup ibarat roda2").

Sebaliknya pula dgn Arab.. yg dahulunya kaya.. kini mengalami penurunan harga petrol yg membimbangkan.  Perkembangan teknologi yg semakin canggih memberi ruang lubuk2 minyak lama dpt digali semula dan kepesatan ini hanya memberi kesan buruk pd harga.

Ya.. begitulah keajaiban Allah.  Moga tanahairku tercinta semakin hebat! (Ayat kena positif beb!).

Motif entry :    motibasi jumaat kot?. Hihi..









2 comments:

  1. Tqsm Sam atas motivasi pagi jumaat, terkesan sungguh di hati.

    Mg Malaysiaku aman makmur selamanya, aaniin...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...