Sunday, June 4, 2017

Bila Ditegah Membeli Cincin...

"Don't buy that ring....".  ungkap wanita berambut perang yg ku kira sebaya Kak Longku itu, tatkala cincin bermotifkan bunga ku sarung ke jari manis.  

Nampak cantik terletak!.  Jari cekududku ini memang selalunya payah untuk mendapat saiz.. and now bila aku dah jumpa why suddenly beliau menegah aku untuk membelinya?.   Ingat aku takde duit ke?.  Kekeke..  

"Ku kira dia sedang mabuk...  "  Bisikku dalam hati berperasangka buruk. Haha.. 

"Are you kidding??".   Aku bertanyakan pengesahan.




"Nayyy!!.  I am not kidding.  People will think you are smoking if you wearing that kind of ring!". (Sila perhatikan cincin atas tu yg bunga2).

Laaa iya ke???.  
Baru ni ai tau!!.
Sorry la Makcik.. terburuk sangka plak
tadi.

Aku sorang je ke yang baru tau benda ni?.
Lambang apa sebenarnya tu ye?. Confuse Mak.

Suka dengan peniaga2 yang jujur seperti itu. Sebagai menghargai kejujurannya aku pun belilah cincin lain (walau mulanya macam tak minat dgn cincin mutiara pix bawah ni). 

Itulah balasan kejujuran. So.. buat peniaga2 Bazaar Ramadhan khasnya (maklum ler sempena bln posa ni kan).. tak rugi seandainya anda juga bersikap jujur spt Makcik tadi tu.   


Kalau jual "karipap angin" misalnya.. rega pun kena ikut harga anginlah. Tak mo ikut rega daging, kentang dsbnya.


Entah ler.. Makcik pun tak taulah Nak sebab dah lama tak pegi Bazaar Malaysia.  




Bila sampai rumah.. baru terasa lawo plak cincin ni.  Ehhh perasan!


Nota  :-

Mengurangi timbangan (dlm berniaga) adalah 1 dosa besar yg menjadi tekit ke neraka wayl.   Nauzubillahiminzalik.

8 comments:

  1. entah, saya pun tak paham ni...logo ape tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ann - menurut kwn2 fb... rupa2nya ni lambang DAUN GANJA..

      Delete
  2. Assalam,

    Adalah 4-5 tahun lalu mama terbeli nasi ayam basi. Sejak tu tak beli dah di pasar malam. Biarlah makan lauk ikan sardin or telur goreng ajer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mama. Oo..
      Ingat esok nak sahur sardin jugak lah.. lama x mkn.

      Delete
  3. e'in pun tak tahu ape maksud lambang tu..

    ReplyDelete
  4. kalau saya pun tak faham apa maksudnya tu.

    tapi ye lah cincin yang dibei tu sesuai dengan jarinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lambang daun ganja la rupa2nya AA.. kita tak sesuayyy pakai.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...