Borek atau burek ialah sejenis pai Turki berupa doh nipis seperti filo dengan pelbagai jenis inti seperti daging, keju, bayam atau pun kentang.
Tapi burek yang terjual di Swan Valley Mosque ini agak berbeza sedikit sebab texture dia lembut seperti roti berintikan pula cheese. So boleh la ai makan, berbeza dengan baklava yg crunchy ai is cannot lah.
Itu hanyalah throwback malam tadi, arini ai masak kat rumah je. Tetiba mendapat satu pengajaran, anak3 ni bila kita dah kelentang kelentung di dapur, mereka jadi lebih tenang dan 'auto kenyang', dipelawa makan pun akan kata.. nanti. Tapi bila konon2 kita "gantung periuk" (cuti masak), mula la kata.. "I am hungry... Ma.. I am hungry". Annoying sangat, ibarat sengaja nak buat Mama dia rasa guilty.
Tetiba teringat kisah seorang ibu merebus batu supaya anak2 tidak menangis akibat kelaparan. Ingat tak kisah tu?.
p/s :. Hari Jumaat je dia jual, uollz jgn datang hari lain pulak. Tutup lepas isyak dlm pukul 7 lebih waktu tempatan.
Ingat borek apa tadi. Pernah tengok tapi belum pernah makan.
ReplyDeleteHehe tahu makanan dimasak tersedia atau puas ambil bau makanan terus tangguh makan.
Saya pun tak berapa gemar baklava sebab manis tapi burek so far tak pernah jumpa lagi.. Kalau jumpa mungkin boleh cuba someday..
ReplyDelete