Tuesday, November 11, 2025

Makan pisang tepian sawah di Geblek Pari.

Dikelilingi sawah padi yang terbentang luas dan diselimuti udara yang segar, suasananya benar-benar menenangkan. Kawasan ini dipanggil Geblek Pari, mungkin sebab di sini terkenal dengan geblek, sejenis makanan tradisional yang diperbuat daripada tepung ubi kayu, digoreng garing di luar dan kenyal di dalam (gambar bawah).   Pari pula mengikut konteks Jawa lama bermaksud padi.  

Pisang goreng dia juga tersangatlah sedap.  Tak de sambal kicap tapi sesuai selera.  Dihidang panas-panas juga bersama teh panas atau pun kopi.



Untuk mendapatkan meja paling depan seperti ini (supaya menghadap sawah),  kena datang seawal pagi.   Masa kami sampai dalam pukul 8, meja barisan hadapan dah dipenuhi oleh penduduk tempatan yang datang untuk bersarapan. Tapi mereka tak lah berlama-lama macam kami, lepas makan terus balik.   Jadi, ada la peluang kami ni untuk mengambil alih tempat duduk mereka pula.



Selesai makan, kami menyewa motorsikal elektrik, berbonceng berdua keliling sawah dan kampung.  Ditemani Pak Supir.   Sesuai dengan bidalan tempatan “Jajah desa milangkori”  yang membawa maksud jalan-jalan ke kampung orang untuk mendalami budaya perkampungan tersebut.





Memang love sangatlah tempat ni.  Sesuai dengan jiwa.




5 comments:

  1. macam biasa pula dengar perkataan "geplek" tu.. macam bapak kita selalu sebut, dan suruh mak kita buat, tapi mak kita tak tau buat.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda - yg ayah Linda cakap tu mungkin Gaplek. Pun dibuat dari ubi. Dia lain dgn Geblek ni, org Msia jarang mkn.

      Delete
  2. Geblek. Terus terbayang muka pakcik makcik belah arwah mama yg mmg pure Jawa. Kalau dorang yg sebut mesti betul makhrajnya kan

    ReplyDelete
  3. Hahahahahaha saya langsung tertawa baca komen kak Ammi. Sebab paham lah maksudnya 🤣🤣🤣🤣. Kalo makhraj nya sesuai, memang seraaam diteriaki GEBLEEEK 🤣🤣🤣🤣.

    Pisang goreng kalau di sumatera dan Jawa biasanya memang tak pakai sambal kak. Tapi kalo orang Indonesia timur, macam Sulawesi, Maluku dan Papua, mereka sama kayak Malaysia, makan pisgor dengan sambal. Tp sambal ikan roa biasanya, bukan sambal kecap

    ReplyDelete

"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.