Dikelilingi sawah padi yang terbentang luas dan diselimuti udara yang segar, suasananya benar-benar menenangkan. Kawasan ini dipanggil Geblek Pari, mungkin sebab di sini terkenal dengan geblek, sejenis makanan tradisional yang diperbuat daripada tepung ubi kayu, digoreng garing di luar dan kenyal di dalam (gambar bawah). Pari pula mengikut konteks Jawa lama bermaksud padi.
Pisang goreng dia juga tersangatlah sedap. Tak de sambal kicap tapi sesuai selera. Dihidang panas-panas juga bersama teh panas atau pun kopi.
Untuk mendapatkan meja paling depan seperti ini (supaya menghadap sawah), kena datang seawal pagi. Masa kami sampai dalam pukul 8, meja barisan hadapan dah dipenuhi oleh penduduk tempatan yang datang untuk bersarapan. Tapi mereka tak lah berlama-lama macam kami, lepas makan terus balik. Jadi, ada la peluang kami ni untuk mengambil alih tempat duduk mereka pula.
Memang love sangatlah tempat ni. Sesuai dengan jiwa.



Bestnya sarapan view sawah.
ReplyDeletemacam biasa pula dengar perkataan "geplek" tu.. macam bapak kita selalu sebut, dan suruh mak kita buat, tapi mak kita tak tau buat.. hahaha
ReplyDeleteLinda - yg ayah Linda cakap tu mungkin Gaplek. Pun dibuat dari ubi. Dia lain dgn Geblek ni, org Msia jarang mkn.
DeleteGeblek. Terus terbayang muka pakcik makcik belah arwah mama yg mmg pure Jawa. Kalau dorang yg sebut mesti betul makhrajnya kan
ReplyDeleteHahahahahaha saya langsung tertawa baca komen kak Ammi. Sebab paham lah maksudnya 🤣🤣🤣🤣. Kalo makhraj nya sesuai, memang seraaam diteriaki GEBLEEEK 🤣🤣🤣🤣.
ReplyDeletePisang goreng kalau di sumatera dan Jawa biasanya memang tak pakai sambal kak. Tapi kalo orang Indonesia timur, macam Sulawesi, Maluku dan Papua, mereka sama kayak Malaysia, makan pisgor dengan sambal. Tp sambal ikan roa biasanya, bukan sambal kecap