Monday, December 14, 2009

MUST TRY... VERY EASY!!!

MM nak ucapkan terima kasih kpd semua yg mengucapkan HAPPY ANNIVERSARY buat MM dan IRP sama ada di blog maupun di Facebook hari ini. Doa kalian amatlah bermakna buat kami berdua.

Buat Mummy Gee... MM dah cuba dah resepi kek yg beliau kongsikan itu ari..mmg mudah dan senang dan gebuz!!!! Sedap betul!!!!

MM ayak tepung ~ MM guna tepung MFM sbb nk habiskn stok tepung ni..byk sgt dlm gerobok.. so cuma ayak dgn soda bikarbonat je, baking powder tak perlu sbb tepung ni dah naik sendiri.. MM boil semua ingredients : serbuk koko, butter, gula, susu pekat.. susu segar (actually patutnya guna susu cair kan? tp susu cair MM dlm gerobok tu dah expired.. MM guna je susu segar si Ain (Ain sejak dewasa ni mmg hari2 minum susu segar je.. nk suruh dia minum susu serbuk alamat la separuh cawan pun dia tak bleh habis)... tak kisah ler tu janji dia bleh minum susu..


telur 3 biji tu MM pukul guna mixer ni... org kata kalau adun guna tangan seeloknya guna senduk kayu... entah ler.. MM belasah je...

mcm biasa - lengserkan dulu acuan.. (ehem! corningware ni MM beli sendiri).. tak kan semua ibu mertua plak hadiahkan... kan? Memang tak patut.. MM beli kt JJ je..


oleh kerana pengukus ni terlalu la "comel"nya.. maka MM bungkus je guna alumium foil mcm ni... kalau nk tutup pakai penutup originalnya mmg tak muat bila acuan yg besar tadi kita letak atasnya.


after 1 1/2 hours menunggu dgn kesabaran... siap jugak kek coklat versi Mummy Gee ni.. memang mudah dan ringkas..dan berbaloi menunggu dan yg penting mmg gebuz dan yummy!!!! blom sempat bubuh topping si Shahsal dah jadikan "topping" perutnya (bukan alas perut ya tapi topping sbb Anonymous kata perut mana bleh dialas dgn makanan).. ya la tu :P

RESEPI KEK COKLAT LEMBAB

Bahan-Bahan:

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara :

1. Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam
2. Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
3. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati.
4. Tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je)
5. Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap. Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .


TIP MEMASAK KEK CARA KUKUS :

Semasa meletakkan loyang dalam pengukus, pastikan air dlm kukusan betul2 menggelegak, bila dah letakkan adunan, barulah sederhanakan api.

Masaklah mengikut masa yang ditetapkan. Jika over limit atau api terlampau besar, nanti kek merekah.



9 comments:

  1. happy anniversary..semoga dipanjangkan umur dan dikekalkan jodoh...

    emmm sedap tu kek...mummy gee..tolong buat kat aku satu yea...

    ReplyDelete
  2. T.Kasih Mama Miraki...
    mmg sedap betul kek resepi Mummy Gee ni.. ya Allah.. tak cukup rasanya utk mkn sampai ke ptg..ingatkan MM nk wat sambut anniversary.. hehehe.

    ReplyDelete
  3. emmm...rajinnya mak org ni...pasal aku ni x rajin mcm mak org ni ye...

    hati ni teringin nak cuba2 tapi memandangkan rumah aku tu skrg dlm keadaan berhabuk..tu yg semua benda terbantut nak buat...(boleh ke ini dijadikan alasan)...ngeh ngeh ngeh...

    ReplyDelete
  4. Mei.. resepi yg ni mmg best giler ni Mei. Nk membuatnya pun mudah..

    Nanti kalau si Khaira dah tau meminta2 rasanya ko pun akn jd rajin mcm aku..keh keh keh.. (puji diri sendiri..sorry) aku buat ni sbb si Qistina suka sgt makan kek coklat.. bila aku buat resepi yg ni si Shasal pun suka.. Ain tak usah cerita la..mmg dah mkn berpotong2 sejak aku keluarkn dr. pengukus tadi..tak sempat nk sejuk. IRP sampai tak merasa agknya.

    Takpe.. ko simpan ya resepi ni.. mana tau one day ko jd fully MEM besar..mmg berbaloi resepi ni utk ko cuba atau tunjuk ajar pd ank2.

    ReplyDelete
  5. MM...kata org kalau jiran bau apa yg kita masak kena bagi walau sedikit...ini dah lah bau aku dpt, rupabentuk pun aku tau...sikit pun ko tak campak ke aku yer....

    ngences jer la aku kat sini nampaknya....

    Kalau nak hantar ni alamat umah aku
    No.1, Jalan Cake Coklat
    Taman Coklat Sedap
    1973 Jiran Ngences
    Coklat Darul Harum Sedep

    ReplyDelete
  6. ala sorry ler Anonymous... niat aku bukan nk bg ko ngences.. aku cuma nk memanjangkan pahla Mummy Gee yg tak kedekut ilmu ni.. bukankah apabila anak adam itu mati akan terputus segala amalannya melainkan tiga perkara antaranya ilmu yg dimanfaatkan org kepadanya..

    Ok Anonymous.. rasanya blog aku ni tak de aroma kek coklat tu.. so tak payah la ko nk ngences.. tp kalau bau harum tu ada la.. bau apa ya yg harum tu?? duit bonus si Comei kot?? bernot2 la katakan.

    ReplyDelete
  7. MM Happy Anniv yer..

    wow MM sungguh gebuz kek choc tu... tengok jer dah tau ke'moist'annye dan ke'rich'an choc nye (aku ke perosak bahasa???) ... lps ni MM blh buat satu lagi siap topping special utk IRP..

    Miraki - nnt masa kita g together2 masa new yr, mummy gee bawak cake choc versi cupcakes yer

    p/s tetiba mood nak buat kek menjelma semula dlm diriku...weekend ni nak buat la

    ReplyDelete
  8. thanks Mummy Gee..

    Kek ni mmg betul2 gebuz, moist, kilat, bersponge, tak muak.. apa lagi? senang cerita mmg dah mcm kek kt secret recipe tu lah.. cuma bezanya tak sempat bubuh topping je. Ni Qistina dah request lagi ni.

    Oh ya Mama Miraki.. arini pun MM masak sup ayam sbb terliur sup yg Mama Miraki masak aritu.. Pd pendapat MM la.. kita kena "merantau" dr satu blog ke satu blog tengok apa org lain masak baru kita "terajin" nk masak.

    Anonymous ~ ko masak apa arini Anonymous? Ko yg bini tgh nak due tu kan? Aku rasa baik ko standby resepi IKAN BILIS MASAK HALIA & LADA HITAM.. senang2 nt aku bg resepi ya.. resepi dr IRP.. mmg sedap tika dlm pantang.

    ReplyDelete
  9. Anonymous SR

    Halia2, lada hitam, bawang putih...patik dah sediakan..sediakan je...tp yg memasaknya mak mertua aku la (2 minggu je) lepas tu aku ler...

    Bilis campur dgn lada hitam campur dengan halia dah ku belikan....sbb itulah lauk ruji aku masa aku sakit dulu...sedap...asik tut!tut! je..rasa ringan badan..badan pun rasa panas je..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...