Tuesday, January 19, 2010

MASALAH????

aku tgh nk belajar "menstatikkan" blog supaya tak bergerak2 mcm blog korang ni....
sbb tu hari ni aku tak tulis apa2... skdr bicara sikit2 jer.

nmpknya minggu ni mcm musim kwn2 aku tgh dilanda permasalahan hidup... kat FB tu hari2 ada saja org mengeluh kesedihan & ketensenan.... contohnya mcm ni....

"tensennya aku hari ni..... kenapa la aku harus hadapi semua permasalahan iniiiii" luah Puan A

"serabutnya otak akuuu.... sapa yg tau travel agen yg best... aku nak lepaskan tensen niii" cetusan Puan E

"mcm2 menimpa aku hari ni... masalah tempat kerja, masalah family.... Ya Allah... tabahkan la hatiku" Tulisan si R

Oh... sedihnya aku membaca permasalahan kwn2 aku ni....... Tak pe la... kalau kita sabar... besar pahala yg kita dpt.. Hidup pun hanya la sementara, setiap ujian yg menimpa itu pasti ada rahmat di sebaliknya.... mcm lagu iklim ni...

"Suatu hari nanti.... pastikan bercahaya, pintu akan terbuka.... lalala..."

Kalau ada masalah dgn rakan sekerja, cepat2 la berbaik semula... tk best la klu duduk kt bwh 1 bumbung tp bermasam muka... ironinya tiap kali bangun pagi rs mls nk keja sbb terbyg musuh ketat di opis.... tak best la mcm tu.... klu dh minta maaf dia buat dek... biarkn je dulu.... lmbt laun kan dia insaf sendiri... klu dia nk pot pet mengata kita kt officemate lain....biarkn je... dia jugak yg rugi "menghadiahkan" kita pahla percuma... org pun tk respek kt dia sbb kerja asik mengumpat.. kn dia yg rugi...

mmg ada org yg jenis mcm ni... dia rasa dia je betul... kerja asik merepot je kt boss... pastu tak cukup dgn tu masa meeting nama kita dia "naikkan".... fulamak... glamer kejap beb... t.kasih je la dgn org jenis mcm ni sbb suka memfofularkan diri kita... kot ada undian Anugerah Staff paling popular ...mana tau kita bleh menang... hehehe....

Apa??? Masalah dgn boss??? Ala... anggap je la boss pun tgh tensen dgn bini/suami dia.. sbb tu la dia suka bg tensen kt kita... cuba ingat klu time nk raya puasa ke...raya cina ke atau apa2 je perayaan.... tentu boss happy dan kita buat silap pun dia maafkn je.... Anggap je la boss yg kuat ngamuk ni dia ada masalah rumahtangga..hahahaha. ... habis cerita... so, jgn salahkn boss...tp salahkan bini/suami boss tu hehehe....ya la diorg yg bg pressure kt laki/suami pastu kita kt opis jd mangsa amukkan dia... OK le tu.. ok dah...jgn tensen2 lg...klu boss ngamuk lg pasni... lawan dgn senyuman je.... jgn ikut perasaan sedih, rezeki pun bukan "datang" dr dia.. kan semua Allah yg turunkan .... kita senyum ala pramugari. Tak mau nangis2 bawah meja mcm sorang kwn aku tu.

Kalau dah pressure sgt..... sampai sering dimalukan....ha... tak usah ckp byk...sholat isytiharah, dpt jawapan yg meyakinkan, kemas beg.... cari je kerja lain... wahaha.... senang je aku ckp... org yg hadapi entah mcm mana.... Tp klu anda tabah... teruskan je kerja kt situ, pekakkn telinga buat sementara waktu...kurang2 mengumpul pengalaman, barulah memikir utk melompat kt tempat kerja lain yg lebih membahagiakan & income yg membahgiakan barula say babai kt boss yg eksen & perasan tu. Yulk!!!! Tp kerja kt mana2 pun pressure tu tetap ada... percayalah...

6 comments:

  1. Aku ada masa 10minit lg untuk ambik anak balik sekolah.. Jadi aku singgah jap kat blog auntie ni saja nak menyebuk.. Haaaa... Aku dah dapat satu tempat yang buat aku tak tention... Nak tau tempatnya... Tahun baru cina nanti aku nak balik kg, aku pegang cangkul ke parang ke..tapi bukan nak mengamuk! Nak tolong abah kat kebun tanam apa yang patut... O.kkan.. Dari aku pergi holiday yang menghabiskan duit je.. Baik aku tanam pokok keledek ke ubi ke, dah keluar buah boleh makan..kan..kan.. Tengok kehijaun pokok2 boleh menenangkan perasaan kita dan melupakan wajah2 insan yang tak ingin kita tengok.

    ReplyDelete
  2. ha bagus tu... kebun yg mana? nk ikut bleh? jgn lupa pakai sun block klu gi mencangkul tu... almaklum la bila dh berumur ni kan...

    ya la betul tu...xyah nk membzir gi holiday...kt "Kashmir" tu byk lg tempt kita blom pegi sejak kawin ni mcm kt pancor tu...eh elok lg ke tempt tu.... sampai skrg aku pelik dgn diri sendiri...napa time kecik2 dulu kita bleh tak takut masuk hutan mcm tu kan? ada member aku siap tidur kt situ semalamaman dgn x bwk kemah.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Aku pun tertanya2, wujud lagi ke pancur tu? Banyak pacat..Kalau pergi bagus juga kena gigit pacat, buang darah kotor. Nak bekam kat K.L ni punyalah mahal, jadi kalau nak free serah diri kat pacat di pancor tu... Aku ge kebun peningalan warisan atokle kat mana lagi.. Kalau kebun aku yang telah diwasiatkan oleh abah yang 3ekar tu dah penuh kelapa sawit... Kebun ala2 Cemeran tu... Kat sepadan kebun ko le mana lagi.. Ko ingat tak kita kecik2 dulu melalak2 kat atas bukit tu? Bestkan.. Macam kat Bolliwood... Ko nyanyi aku pun nyanyi... Kalau sekarang ni kita jerit2 kat belakang tu agak2 ada tak orang datang? Kata nak lepas tention...bgoutg

    ReplyDelete
  5. orang gila jer yang tak ada masalah...sanggup ke jdi org gila semata2 x nak masalah!!!

    ReplyDelete
  6. Hehehe.. Org gila tu sbb dah penuh masalah la dia jd gila agknya Mummy...

    Eh mummy.. Sedapnya coklat mashmellow yg mummy buat tu.. coklat pun kdg bleh hilangkan tention..so, sapa yg tensen2 tu apa kata cuba pulak mkn coklat.

    Anis.. ooo kebun yg ala cameron tu.. wah bestnya...nk itot... hehehe..bestnya.. ada perigi tak kt situ... teringin nk mandi air kolam mcm dulu2 la. Ko buat la pondok keck kt situ...boring2 kita dgr radio..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...