Friday, January 1, 2010

BARANG-BARANG DILARANG BAWA KE PESAWAT

Tak jadi la nk cuci gmbr arini.. jgn2 kedai tutup, so ingat nak susun bag masuk semula ke dlm almari.. sambil tu nak kemaskan bag-bag sekolah anak2 aku yg semuanya dah pun sekolah tahun ini.. 2010. So, sekarang aku nak crita tentang barang-barang yang dilarang bawa ke pesawat kapal terbang.

Apa yg ada dlm handbag aku masa kt pesawat itu ari?? Aku baru nk selongkar balik ni.... jeng jeng jeng...

Itu ari kena jugak cek satu badan tapi handbeg aku tak le kena selongkar mcm last year.. puncanya sbb time tu aku terbawak lipstik masuk dlm pesawat.. lipstik dikategorikan sbg liquid so liquid adalah dilarang sama sekali dibawa bersama2 dlm flight (ala korang lg tau dr aku agaknya.. ni aku nk cerita pd yg tak tau je), termasuk la cleanser, ferfume dan apa2 je jenis cecair mcm ubat gigi and so on.. so, sbb dah kena pengalaman kena selongkar, for this year apa yg aku bawak masuk ke pesawat ialah :

Compact powder, pastu eye brow jenis serbuk.. semua serbuk la senang cerita... liquid dilarang ya!.camera digital tu aku bwk gak la.. sbb camp corder aku dh makin blurr.. seutas necklace kesayangan aku, pastu mcm nk putus aku masuk ler dlm handbag.. pastu aku bwk bracelet pemberian MS.. itu je.. alhamdulilah selamat dr sebarang penyelongkaran yg membuat aku separuh suspen.. suspen satu hal.. tp rasa bersalah la dgn yg menunggu (family).. disebabkan salah kita, org lain tertunggu2 plaks 1/2 jam.

Mcm ni lain kali kalau nk gi naik flight tu make sure tak payah ler bwk benda2 cecair yg aku dah sebutkan tadi.. kalau nk bwk jugak biar masuk kt luggage dlm "perut kapal terbang tu".. Biar la muka tak cun tak berlipstik pun takpe.. asal kita tak tersuspen2.. kalau nak memberus gigi, mintak je colgate dgn pramugari tu.. kalau rajin nak bwk berus gigi, patahkn je mcm Mr. Bean buat tu kasik dia pendek..ngeh ngeh ngeh..



Bagaimanapun....... larangan ini hanyalah utk international flight shj, utk domestik flight takde masalah - rujuk post ini.



IKLAN JAP...




Sapa2 nak beli minyak wangi yg jauh lebih murah dari pasaran kat Malaysia atau nak cari minyak wangi yg tak jual kat Malaysia...hanya kat oberseas je dijumpai.... retis2 ternama je pakai.. jgn lupa roger2 ai tau!!.  

missmirror@ymail.com
atau wassap :  0143832069 


Produk2 sila jenguk dlm entry ini.












Uoll nak tau, sedang aku berjalan2 masa kt Aussie.. aku terserempak dgn beg ni... sebijik mcm beg yg aku beli dgn si Leleq... tak sempat plak nak cek berapa harga, yg pasti aku dah beli dgn Leleq dgn harga yg murah... hehe.... thanks Leq. Lebiu!!


20 comments:

  1. abes concealer or fondation xleh jugk lah nih??ayoyoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bawak... tp jgn bawak naik atas flight, biar dia duduk dlm beg pakaian dlm "perut" kapal terbang.

      Delete
  2. Mksudnye mmg boleh bwak la liquid tu semua Such as pencuci muka and perfume janji kena taruk dlm perut pesawat la ye?

    ReplyDelete
  3. Yang check barang tu bukan imigresen cik kak.. Yang tu kastam.. Imigresen setahu saya check pasport je

    ReplyDelete
  4. klaw perfume yang cecair n berbentuk spray still blh bwk ke? ltk dlm perut pesawat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh dear... nt sampai balai berlepas diorang ada bagi reminder suruh buang.

      Delete
    2. Dlm "perut "(bukan dlm kapalterbang).. boleh, means dlm beg besar kita.

      Delete
  5. Sis contoh kalau kita bawak contoh mcm kcolly naik atas flight boleh? bukan dlm perut kpl terbang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niena - KColly tu sejenis foundation kan?. Rasa2nya tu sama dgn lipstik.. even bukan cecair, rada pengesan akan berbunyi jugak Sis. Better letak dlm perut pesawat instead of naik atas flight.

      Delete
  6. sis..kalu bawak serbuk collogen untuk kulit boleh x sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serbuk kan?. Bukan cecair.. Kalau serbuk boleh. Saya pun selalu bawak gula2 utk makan dlm flight. Tapi kalau dah turun, kastam akan tanya sama ada kita bwk makanan atau pun tak..kena declare la.. (ni utk Australia, tempat lain mungkin lain)...

      Delete
  7. sis kalu bawak cologen jenis serbuk tu blh x?

    ReplyDelete
  8. sis..kalu bawak serbuk collogen untuk kulit boleh x sis?

    ReplyDelete
  9. sis contoh kalau bawa makanan daging yang di masak... asam dalam botol ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daging atau asam boleh asalkan tak berair. Pointnya di sini ialah jangan benda tu cecair.

      Delete
    2. ouhh sbb saya bawa daging yabg di masak .... mcm barang makeup yabg kita bawa kena letak dalam beg pkain la?

      Delete
    3. daging yg dimasak tu utk makan atas flight ke atau nk bwk ke negara tu?. Ada sstgh negara boleh bwk makanan tanpa perlu isi borang (declare), ada sestgh kena isi borang declaration. Tp kalau nak abiskan makanan tu atas flight.. inshaallah takde masalah as long bukan cecair.

      Brg make up kalau jenis kering - boleh, tp klu lipstik jgn. Letak je dlm perut kapalterbang.

      Delete
  10. kalau bawa naik daging yang di masakkan boleh tak?

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...