Friday, March 5, 2010

AKU DAN SI KUMBANG JANTAN

aku semenjak dua menjak ni dah jadi si Saadiah dlm musang berjanggut... tu la kerja aku tiap kali nak memasak... cuba teka kenapa?

uoll ingat tak watak P.Ramlee yg mencampur-adukkan rempah ratus ke dlm beras tu? Tp skrg masalahnya bukanlah salah si IRP mencampur-aduk beras dgn bahan2 lain...tp "binatang2" yg minat sgt dgn beras aku tu la yg menjadikan kerja 5 minit jd 1 jam.

bukannya takde beras lain dlm rumah ni... ada lg dlm kampit...mmg beras yg belum berbukak tu masih suci lg dr dicemari si kumbang2 bubuk tu.... tp tak baik la kan..klu hanya kerana "binatang2" yg tak berdosa tu kita buang beras mcm tu je.... Org zmn dulu kala sgt menitikberatkan hal2 keberkatan rezeki ni... pendek kta, jgn sampai membuang makanan sesuka hati... asalkan bukan TIKUS yg masuk ke dlm beras tu.... takut dpt penyakit hawar plak...Tapi aku bukanlah contoh terbaik utk cerita ini... tapi aku nak tabik spring sikit la kat mak aku... aku rasa aku tak dpt jadi sebaik dirinya...

pelbagai cara aku ikuti bg membuang bubuk2 yg berleluasa yg aku sendiri tak phm kenapa boleh jd mcm tu.... tp semunya ternyata KURANG BERHASIL!!! Org kata bubuh kain putih.. biar dia merayap terus ke kain putih tu.... aku dh buat dah... x jadi pun... berkumpul je dia kt dlm beras tu bermandi-manda kt situ.... org kata bubuh cili kering...pun ada lg... ahhhhh...senang cerita agaknya mmg "dia" dah jatuh cinta sgt dgn beras2 aku tu.

tp tu la... ada baiknya beras2 tu ada bubuk..... bila ada "binatang" bermaksud beras tu tidak disembur racun serangga sebagaimana yg aku dgr2 tu... Kalau kt sekolah dulu Cikgu selalu pesan...basuh beras jgn berkali2...nanti kandungan zatnya hilang.... tp skrg tak lg pd aku.... aku mmg suka basuh beras berkali2 sampai putih melepak mcm......mcm kulit aku.... hahahaha.... sbb kerisauan aku pd cerita yg mengatakan beras skrg disembur racun serangga.....

"klu rajin..... basuh la muka anda dgn air basuhan beras kali yg ke 2... " ya ada org berpesan pd aku mcm tu....disebut basuhan beras kali kedua sbb basuhan kali kedua tentu la air tu dah bersih sikit...tak keruh... insyaAllah dgn mengamalkannya, wajah anda akan jd berseri-seri mcm si Saadiah dlm cerita tu la....tp aku mmg tak rajin skrg ni.... tak kuasa lah aku... buang bubuk je dah berjam-jam.


aku mengecek gmbr beras dgn Pakcik Google dia buat dekkkk je...
so... aku upload je la gmbr ikhsan dr blog kedua aku ni....
gmbr ni mmg hakcipta terpelihara hasil kerja mamarazi yg cun ni la...sapa lagi..


p/s: hahahaha.... kwn2 yg dah lama mengenali aku...
mereka dah tak muntah kalau aku JUMP TO THE BASKET...
yg tak biasa tu...nak muntah...muntah la ya...
pastu ckp.....
"uwek!! cun sgt le tuh!"







10 comments:

  1. MMirror beras tu sampai ada bubuk sebab lama sangat dlm tong beras kut...MMirror ni jarang masak ye?...hahahah.... Beli je beras yg pack 5kg so tak de la lama sangat beras tu terperap dlm tong beras... atau pun klu larat beli beras yang pack 1 kg tu....hahahah

    ReplyDelete
  2. MUMMY...
    kami mmg suka beli 2,3 kampit sekaligus sebab beli selalunya kt kg..jd klu habis x la penasaran.

    sebenarnya MM rasa tengok gak kedai mana yg jual.... kdg ada sestgh kedai tu jual ok je..xde bubuk langsung.. yg ada pulak berbubuk2.. agknya lama sgt simpan kt store kot.

    ReplyDelete
  3. laaaa apasal MM beli beras sekali 2-3 kampit.Beras kan senang nak dapat. so beli sekampit sekampit aje...klagipun kan MM suka shopping kan..kalau semua beli sekali kan dah tak ada alasan nak shopping lagi kan...hehehehe

    ReplyDelete
  4. Mama... beras kami tu mmg susah nk didpt.. mmg laris di pasaran. Especially kt supermarket tu kdg stok asyik habis..tu yg we all beli berkampit2 dr kg tu.

    p/s: jenama beras adalah RAHSIA..tak kuasa nk jd duta tak berbayar lg.

    ReplyDelete
  5. beras apa lah pulak yang laris dipasaran tu.....

    ReplyDelete
  6. Wahhh makannnn lagiii...
    Sat lagi nak gi makan nasi minyak nihhhh...

    ReplyDelete
  7. peweeeeett...sape yg cun tu ek???

    ReplyDelete
  8. BB ~ aku pasti ko dh tak muntah klu aku masuk bakul kan..kan ko dh kenal aku dr hingusan lg...ko tau aku ni mcm mana kan? hahaha...

    SP ~ Nasi minyak sapa la tu? x jemput pun..jgn nasi minyak diri sendiri dah ler...

    ReplyDelete
  9. MM - "Pahhhh butang baju aku mana Pahhhhh???".... Hehehe

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...