Monday, March 15, 2010

YAHOO!!!!

Semalam gi jemputan.... aku dah boleh pakai semula baju-baju lama dalam gerobok.. itu yg best tu... Eh aku crita pasal apa ni? Aku kembali kurus ke apa? oh salah.......

Cerita aku.... masih sama dgn entry2 aku yg lepas.... Kisah Nak Kembali Gemuk..

Rahsia aku ialah :

1) lately mmg kurang berjalan.... asik diperap kt rumah... sebab tu kot..

2) minggu lepas aku rajin buat sambal.... aku kalau buat sambal je mesti mkn bertambah punya..
so.. bakal2 menantu aku... sila baca ya... kalau nk jadi menantu Makcik Mirror yg garang ni... sila belajar buat sambal dr sekarang! Pasti akan jadi menantu kesayangan. Tapi tengok le sambal jenis apa... asal jgn sambal petai dah ler... eksen je bunyi??? Heeeeeeee teruknyaa......berlagaknya... OH TIDAK!!! jgn salah sangka.... sapa yg tak suka petai... boleh mkn....tapi lepas makan 5, 6 jam tu.... mmg MC la jwbnya 1 hari mcm mak buyung kat labour room... Sambal tempoyak aku suka... sedap kan...

3) tak tau...tetiba je....mmg dah masa utk gemuk kot....... yey yey....



petang nan renyai2... cari ikan di tepi pantai di BP

takde org jual pulak ptg tu


sebelum tu... melayan Shashal ngeteh di Rengit Cafe Carrefour BP


dah beli kain utk raya di Gulatis..


TIP-TIP LAIN UNTUK MENAMBAH BERAT BADAN

Hehehe... mcm la aku dah berjaya sgt jadi gemuk.. nak bagi tip plak... mmg gedix tau dia ni...bukan la apa... kesian kt kwn aku sorang tu.... mmg la muka dia lain sikit dr zmn ank daranya ..sbb mencengkung je.... tau ler zmn anak dara dulu dia menggebuz & jd gilaan ramai tp bertubi-tubi org tulis komen kat blog dia yg aku rasa dah mcm menghina kejadian Allah je bunyinya tu...

dlm ati aku...

"mcm la org yg komen tu lawa bebenau!!!" hehehe ... mengutuk org pulak aku ni ...aku pun dah serupa dgn org yg tulis komen tu pulak ya.. astagfirllahalazimmm....

So... dgn penuh macho & femininnya... aku pun ingin membela kawan aku yg tak berdosa tu.. sbb aku phm perasaan dia yg pada aku mcm dimalukan di khalayak ramai je... dia kan ada baby kecik... logik la kalau badan melidi...

SO, INI TIP-TIPNYA YA SI CICAK KUBINKU....


1) Makan kena extra... klu org2 biasa mkn cuma 3 kali sehari..."org2 papan" ni kena tambah sikit masa makan.. contoh mcm lepas sarapan early morning... pukul 10 mkn lg resepi ringkas... lepas lunch... ada lg minum ptg..

2) minum weight gain...

3) jgn tido lambat - tido kena cukup.

4) kalau anda meyusukan anak... mmg badan kurus mendadak... so, anda kena lebihkan mkn makanan berkhasiat... mmg la kdg anak merengek2.. so, kena pandai2 bahagikan masa.. bangun lebih awal untuk siapkan semua makanan yg lazat2 so bila anak merengek tak ler anda tensen... dah la perut lapar.. nak masak pulak anak merengek2.. tu yg kurus melidi tu...

5) masak makanan yg lazat-lazat yg menjadi kegemaran... tapi pastikan ianya mmg berkhasiat untuk ibu & anak yg disusukan.

6) berusaha untuk HAPPY...kalau tak happy.. tentu selera makan pun hilang.

Senang cerita.... minta pendapat hubby u.. bentuk badan yg mcm mana dia suka... kalau mmg dia suka org yg kurus melidi... pedulikan apa yg org lain ckp, ikut je garis panduan yg beliau sukai... karang kalau anda sibuk2 nak solid tp rupanya selera dia nak yg kurus.. dah lain pulak critanya... Ok... semoga berjaya...




8 comments:

  1. tension baca n3 MMirror kali ni ... manusia ni mmg tak pernah puas kan, yg gemuk nak jadi kurus (Mummy la tu) dan yg kurus nak jadi gemuk (MMirror tu...)...hahah... nah Mummy kasi lebihan daging Mummy ni, berapa kilo nak? hihi

    ReplyDelete
  2. hehehe.. ala jgn la tensen2 Mummy.. MM cuma nak kembalikan ke bentuk bdn asal masa zmn ank dara ( 45 - 46kg).

    ReplyDelete
  3. aduhai pasal la MM x nak mintak petua menggemokkan bdn pada comei ye hehehehe...

    amboi...semangat tul nak berhari raya...beli cpt2 nanti jumpa yg cantik beli lagi..

    ReplyDelete
  4. huhu nak tips cepat kurus.. hhehe salam singgah :)

    ReplyDelete
  5. salam..




    apa khabar?
    hope ok..




    tq ya singgah my blog..

    ReplyDelete
  6. @ Comei ~ silalah Mei berkongsikan tip nak cepat gemuk.. silalah.

    Ah baju raya aku this year aku ingat nk beli 1 je...thn lepas punya baju pun x terpakai lg.

    @Lovely Bella - thanks singgah.. nk tips cepat kurus ke? InsyaAllah akan ditunaikan nanti.. rajin2lah singgah.

    @Cik Amy Sensei - w'salam.. thanks atas kunjungan.

    ReplyDelete
  7. geram jer dengar orang sibuk nak gemukkan badan....orang lain sibuk nak kuruskan badan sampai habis beribu2 gi pusat pelangsinagn lah...makan itu ini lah...ini MM...alahai oklah tu ....kurus tu kan best...senang nak pilih baju kan...

    ReplyDelete
  8. senang ke nak pilih baju Mama? dulu MM pernah capai saiz XS... punya la kurus ms tu..... zmn kecik si Ain, Ain kuat menyusu bdn, pulak tu I keja... penat gaknya dah la si Ain tu jenis baby montel.. emaknya nk dukung pun alahai.. mcm nak melayang je... tak nak la I jd sekurus tu lg.. sbb tu la nk maintain dgn saiz skrg... saiz M... baru la ok nak berbaju kebaya.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...