Monday, April 26, 2010

ENTRYKU YANG PALING SKEMA ~ HARI TANPA BEG PLASTIK

Semalam 25hb, Hari Tanpa Beg plastik kat pasaraya yang MM jadi "duta" tak berbayar tu... kat tempat you all tak pasti pulak MM ni....... nasib baik la MM teringat dan meminta Ain membawa bersama reusable shopping bag ni...




Berdasarkan kajian daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, kapasiti tapak perlupusan sampah semakin terhad di negara ini dan kerajaan terpaksa menghabiskan berjuta-juta ringgit untuk mengangkut dan melupuskan sampah yang boleh mendatangkan pelbagai masalah dari segi alam sekitar dan kehidupan. Tengok la tu.... BERJUTA-JUTA ringgit you know???. Kalau kita di antara yg membantu at least MENGURANG-NGURANGKANnya kan dah dpt menyelematkan sedikit aliran kewangan tu.

Beg Plastik merupakan sesuatu produk yang susah untuk dilupuskan. Sedangkan beg plastik Biodegrable sekalipun (atau jika dialihbahasakan beg plastik mudah reput) memerlukan cahaya matahari, air dan oksigen untuk proses pelupusannya. Masyarakat dunia telah menyedari tentang mudarat yang dibawanya kepada alam sekitar dengan itu telah mengambil tindakan melarang pengunaannya dengan mengadakan kempen-kempen.

Info :

  • Selatan Australia telah mengumumkan larangan pengunaan beg plastik sejak bulan Mei tahun ini.
  • Hong Kong ~ mengenakan bayaran HKD 50sen (lebih kurang RM0.25) untuk setiap beg plastik.
  • Negeri China telah melaksanakan Akta Penghadan Penggunaan Beg Plastik sejak Bulan Jun tahun lalu. Satu kajian tentang kesan selepas setahun pelaksanaannya telah mendapati ia menjimatkan 1.6 juta tan petroleum.

Oleh itu, sebagai blogger TEGA (bukan tegar ya.... tetapi TEGA BERKATA APA SAHAJA, Tega bermaksud TERGAMAK) maka dengan ini MM telah TERGAMAK untuk menyeru kepada "kita-kita" semua supaya GEMBIRAkan diri dengan kempen ini ~ even MM sendiri pernah merungut depan cashier...... 

"alamak! macam mana la we all nak angkut masuk kereta satu-satu ni??"...... sib baik la cashier tu tersenyum je ala pramugari... begitu berdedikasi mereka ini ya puan-puan. :D

4 comments:

  1. bez cite awak...

    join blog saye..

    http://terataimewangi.blogspot.com/

    http://putrifarisha-kesayangan.blogspot.com/

    Sy Dah Follow Blog Awak

    ReplyDelete
  2. No problem Farra.. nt MM jenguk blog awak ya...thanks 4 following me..

    ReplyDelete
  3. kadang2 nak support jg but selalu gi beli barang2 on sunday so mmg dapat banyak beg plastik..

    ReplyDelete
  4. Cheqna ~ klu boleh sebaiknya pasaraya sediakan beg kertas yg lebih mudah utk direcycle instead of plastic bag ni.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...