
Roti Nan MM pernah buat tapi roti pelik (gambar atas) ni baru kali ni mencuba... sedap dimakan bersama kari atau sambal tumis.
BAHAN-BAHAN
1 sudu besar yis
1 sudu besar susu pekat
1 1/2 cawan air suam
3 1/2 - 4 cawan tepung.... ikut kesesuaian asal jangan melekit di tangan
1/2 sudu teh garam
sikit minyak
CARA-CARANYA
1) campur yis, susu pekat (gula pun boleh), air suam dan garam
2) masukkan tepung
3) uli-uli hingga ok... then ketepikan biar perap 1 jam - tutup ya
4) uli sekali lagi
5) ambil seketul dan tekan-tekan dlm pinggan bulat... make sure jgn melekit plak...
6) goreng tanpa minyak atau sedikit minyak diperlukan...
Resepi dirujuk dari blog Madiha.
nyum nyum
ReplyDeletehai Hany... thanks 4 yr visit..
ReplyDelete