Monday, May 17, 2010

TAK ADIL BETUL..... siapa? awak ler....sebab....

Muka dia ok.... semua ok...... tak tahu apa yang tak ok.....
Tak pasal-pasal ....Teman-teman memulaukan.....
Kasihan...... tak de sapa yang sudi berkawan, makan pun sesorang....

Apa yg I bebel ni? Mentang-mentang la baru dapat EMAS dari si tukang bebel..... opps... nanti my IRP salah faham plak........kalau ada yg belum tahu apakah EMAS yg I maksudkan di dlm entry ini dan entry SEBUNGKAL EMAS itu hari ...sila la jenguk si si tukang bebel dan pandang di side bar kiri blog beliau......

Jgn ada pulak yg baca hanya sekali lalu tajuk EMAS itu ari menyangka I begitu riak bercerita dapat sebungkal emas 916 dari my IRP plak ........... tak de mananya la kalau I dapat emas I nak cerita kt blog.... wuishhh! kena rompak baru tahu!! Ya la.... teringat hari tu I tulis entry I makan kat Manhattan Restoran (kt M'sia) org ingat I pegi Manhattan New York kt US.... aduhaiii..... baca tak abis tu dikkk.....


Tentang tajuk atas tu sebenarnya I sedang teringatkan seorang kawan I yg tidak disukai kawan2 I yg lain.. puas I cari penyebabnya tapi tak jumpa. Kasihan budak itu....

Kenapa ya?
Kenapa ada sesetengah orang disukai ramai, berpengaruh, di sana sini orang cari dia TETAPI ada sesetengah pula tak ada sapa yang peduli hingga timbulnya inferiority complex dalam diri orang itu.

Ada beberapa faktor yang I rasa menjadi penyebabnya.....

1) tidak setaraf ....... miskin/kaya, bodoh/pandai, sosial/anti sosial
2) terlalu cantik .......... kalau terlalu cantik pun ada yg tak nak gang.... takut menggugat.. hehe..... zalim sungguh kan?
3) tiada chemistry ........ senang cerita mmg tak boleh nak gang la..... kalau gang pun rasa mcm tak ngam.... dia cakap A org tu jwb B...dia ckp B org tu jwb A.... atau tak boleh nak berkomunikasi langsung... tiada rasa bebas/selesa dlm hubungan tersebut.
4) takde aura ...... byk aura negatif dlm diri dia......ceh cehhh.... mcm ler I mahir sgt bab2 aura ni....

Pernah tak you dlm situasi di bawah ni, contoh dalam dunia blogger khasnya....

1) you dgn blogger tu (tak kira la sesiapa pun) dlm keadaan you tak pernah jumpa dia secara live tapi you rasa you boleh gang dgn dia.......... nampak gambar dia yang menyenggih kat profile tu you rasa macam ada satu daya tarikan untuk you "deal" dgn dia dgn rasa selesa....komunikasi yang lancar tanpa rasa was2, then tanpa keraguan & berfikir 2 kali you tinggalkan komen di blog dia hanya kerana you rasa ada chemistry antara you dgn dia? Pernah tak?

Atau.... kalau nak diterbalikkan cerita........ pernah tak you tak semena-mena benci dgn orang tanpa sebab dan alasan? Baru nampak muka je you macam nak lari..... seolah2 you pernah kenal orang tu.... Kalau dlm dunia blogger plak... belum baca entry lagi, baru nampak gambar terus blah.... sampai hati betul!

Sebab2 lain antaranya mungkin wajah itu dibayangi oleh seseorang yang pernah you benci sebelum ini. Tak adil..... tak adil......

Kenapa I tiba-tiba muncul dgn entry merepek ni? Selain teringat kes kawan I yg dipulaukan oleh kwn2 lain.... I teringat satu tugasan lain yg belum I lunaskan iaitu..........." seseorang telah meminta I menjadi "juri" untuk memilih jejaka mana yang lebih sesuai untuk dijadikan calon kepada seseorang hanya dengan melihat pada gambar".... OH NO!!! sebelum apa2 berlaku baik la I just say "no comment". Bab2 jodoh ni I seram nak comment apa2.........

3 comments:

  1. salam ziarah...

    jenguk2 lah blog saya k..
    http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. chemistry tu mmg wujud la akak. mcm fie pon... klu fie nmpak entry blogger yg fie rase mmg besh buat kawan, mmg fie akn tgalkan komen, wlupon kdg2 entry tu merapu-rapu je.

    dan ade someone dr blogger yg fie x ske. sbb beliau menegakkan benang yg basah, menghalalkan benda yg haram, dan bodoh sombong. lps tu fie dah mls nk tgk entry dia dah sampai skrg.

    tapi klu bab nk menghakimi org dr foto je, mmg x logiklah akak. baek akak jgn msuk campur. itu future org tu, kan? ingat kita tukang tilik ke, boleh teka2 mana yg sesuai. kan akak kan?

    ReplyDelete
  3. betul tu FIE... Akak just say "no comment" je...lagipun just tengok gmbr je tak nmpk muka camne Akak nk judge bakal suami org tu...ngeri akak kalau one day akak plak disalahkan.

    Sapa plak la yg menegakkn benang yg basah tu Fie..mcm2 je manusia ni... tu la kdg ni manusia bila kena kt diri sendiri mula la "reka2" fatwa sendiri utk pembelaan tanpa memikirkan dosa yg bakal ditanggung.. ish..nauzubillah.

    Amar ~ insyaAllah...saya mmg selalu membuat kunjungan balas bila free.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...