Thursday, May 13, 2010

JOM JADI KECIK SEMULA.......

Uoll nampak tak I????? Tak nampak??? I dah jadi kecik semula ni... best kan jadi budak kecik??

kecik kan I?


Tadi sapa yg nak join I jadi kecik semula??? Jommmm...... tu la... I dh pesan dgn bebudak muda semua ni... diorg ni masa muda jgn la tensen2 sgt.......... takat ditinggal awek je mcm dunia dah kiamat... gembirakan hati semasa muda ni.... lagi2 kalau masih jadi budak kecik... jadi budak kecik la paling best kat dunia....

Tapi kan....dulu.... masa I kecik2....bila I tak dapat siapkan homework...... I selalu jelous dgn Emak I...... I cakap......... bestnya jadi emak.... dah tak payah sekolah lagi...dah tak payah buat homework.... cikgu tak marah2....... tak gaduh dgn kawan.. Hehehe... Sekarang rindu zmn kecik plak...

Ok...Buat Cik Puan yg nak mencuba resepi kuih bom inti pedas a.k.a burger malaysia a.k.a burger kecik tadi...... dipersilakan mencubanya....sebab resepi itu memang sebijik macam KAK ANI TAIBAN, kantin sekolah rendah, zaman hingusan I jual tu......... sebijik tau!!!! Ni ler hasilnya...

Tak cute sangat sbb tak bubuh timun...... I memang tak makan timun....... jadi takpe la kan kalau rupa dia tak cute pun....


Kenapa I tak makan timun??? Ha!!!! Pakai susuk ya???? ceh ceh ceh....... sesuka je cakap...... kan I dah kata, benda2 sejuk ni I mengurang2kan makan....kan kita ni perempuan cik kak.... semua main belasah je ya???? bukan la tak sentuh langsung....tapi at least kalau tak ada..... tak payah la diada-adakan.... nanti kalau si Ain nak makan timun, biar dia bubuh sendiri...... yg penting mamanya dah siapkan burger kecik ni...





Selain pindang ikan merah, ulam daun selom cicah kicap dan cili, hari ni I mencuba resepi dari FIFI....fifi lipstik dan mirror tu....... ada hari tu dia tinggalkan resepi kat ruangan komen.... thanks Fifi....sedap dan mudah pulak resepi ni........ kentang2 di goreng........onion garlic tumbuk ler mcm biasa, plus ikan bilis.... after menumis campak le benda2 tu semua....potongkan cili, bwng besar biar potong besar2...jgn rasa pelik.... ini mmg jawa punya stail (mungkin resepi Fifi bukan resepi jawa sebab dia bukan org jawa)....... I je yg memandai2 mengubahsuai resepi ni mengikut style datuk nenek I)...bwng kena potong besar2. .... bubuh kicap... tu je puan2..... gula, perasa jgn lupa utk menyedapkan lagi... kalau rajin bubuh ler soo oon. Ok siapp!!!!

12 comments:

  1. mmg best masa kecik2 kan..
    tapi masa kecik, dok berangan nk jadik org besar. bila dh besar nk jadik tecik2 balik kan..
    lagi satu, masa dok blajar kalot nk kerja sbb dpt duit, bila dh kerja..nk balik jd student..
    huhuhu..hidup..hidup..

    ReplyDelete
  2. bestnyaa kecik,otak ringan takyah pikir pape;)

    ReplyDelete
  3. betul3...teringat dulu masa I belajar...hari2 counting the days nak keja...dh keja sibuk nk blajar balik..donia..donia..

    ReplyDelete
  4. betul tu MERAH JAMBOO...jelousnya dgn u...baru habis preksa kan...jom MERDEKA!!!

    ReplyDelete
  5. jom jom jom... BETUKAR... itu nak jadi power ranger he he he. satu saja kata2 nasehat cegu sastera saya yang saya masih ingat sampai sekarang:-
    Tak perlu jnak sibuk fikir pasal kerja, sekarang kamu nikmatilah masa sekolah kamu ni, hargailah kawan2 yang ada sekarang ni, bila kamu sudah melepasi tahap ini maka kamu akan merindui zaman ini(sekolah menengah), masa tu dah tak boleh kembali seperti ini walaupun satu kelas seramai 45 murid sama2 masuk "U', saam2 dapat kerja, bekerja di tempat yang sama.

    bila ku tekenang kembali memang amat mahal nilai erti sebuah sejarah... cewaahhhh... so blogger di luar sana yang baru nak amik spm renungkanlah

    ReplyDelete
  6. dengarlah wahai blogger2 muda di luar sana segala nasihat berguna dr K.Maria ni.. happy ya..jgn bersedih2.

    ReplyDelete
  7. gambar tu comel dan....

    makanan banyak kaloriiii

    http://alturl.com/fix8

    ReplyDelete
  8. JOE...dgr pesanan akak2 ni semua tau! masa remaja jgn susah2 hati...kena happy selalu.

    ReplyDelete
  9. OH, AKAK... BR JE CKP DA MASAK HARI NEH. WAH, DAHSYAT. TAPI KAN, FIE LUPA NAK GTAU, RESEPI YG FULL. HAHAHA. JGN MARAH YER~

    KENTANG FIE GORENG DULU, LEPAS TU, AMEK TELUR 2 BIJIK, GORENG DGN MINYAK YG SEDIKIT, CAMPAK ATAS KUALI DENGAN KENTANG TU, LEPAS TU TARUK SOS TIRAM SKIT DGN KICAP. BARU CAMPAK BENDI. FINALLY, BAWANG BESAR YG DIHIRIS BESAR2 (ALA TELUR BAWANG TU), DAN LETAK BLACK PEPPER SKIT. FIE BLJR DR BUDAK CHINEESE 1 KELAS.

    EH, ABAH FIE KETURUNAN JAWA TAUUU. ATUK DIA ORG JAWA, TAPI DIA X PANDAI CKP JAWA.

    FIE ADE CREATIVE BLOGGER AWARD UTK AKAK. =p

    ReplyDelete
  10. ooo Fie pun ada darah jawa??? patut le CUN mcm AKAK!!! hahaha :P... (mesti ada org muntah membacanya...sorry la ya puan2... I mmg mcm ni orgnya... menggedix2 sebentar je...gurau)tapi Fie mmg cun.

    ooo...kena bubuh telur?? nt la lain kali akak buat lagi ikut resepi Fie 100%... thanks ya Fie...thanks jugak sbb kta ada award..nt Akak ambik jap lg... bestnya...glamernya I dpt award plakss..yahoo!!!

    ReplyDelete
  11. oh yess.. zaman kecik2 dulu.. main panjat2 pokok, main bola sepak, buat stunt dengan basikal (ye saya ni cam boy sket dulu).. tp skrg nak panjat pagar sbb tertinggal kunci pun tak larat mcm nenek umur 80 tahun! HAHA!

    *gambar mknan itu cukup menggiurkan.. Yum!*

    ReplyDelete
  12. Bella.. dulu ms kecik2 pun I suka panjat pokok, petik buah...buah jambu, kopi... ms tu segala serangga & binatang mcm ulat beluncas pun I tak geli...skg ni je menggedix2 geli dgn ulat konon I ni.. napa tah ya kita boleh jd berubah ikut peredaran usia.. heran... heran...

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...