Thursday, May 13, 2010

RESEPI KUIH BOM BERINTI PEDAS


Tetiba teringat kuih bom ( orang selalu panggil onde2 tu kuih bom..... tapi bagi yang pernah bersekolah rendah dgn I... mereka pasti tahu apa itu kuih bom or org panggil BURGER MALAYSIA.......sedap sungguh Cik Ani tukang kantin masak kuih bom tu........ terasa2 kesedapan kuih tu hingga sekarang)... kebetulan kat sekolah anak I pun ada terjual kuih tu.....then, tanpa segan silu I pun bertanya la dengan makcik kantin tu.......

"Makcik.... saya suka makan kuih ni....tapi selalu buat tak pernahnya jadi..." peramahnya I ni kannn.......

"ok Miss Mirror binti Uncle Don...mari makcik ajarkan awak buat.... begini ya Miss Mirror.."

Bahan2nya :

1/2 kg or 
500 gm tepung gandum
2 sdt baking powder
260 gm air suam
1/2 peket mauripan
3 sdb shortening
7 sudu besar icing sugar

Cara :-- 


Campurkan tepung & baking powder dan gaul rata- Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut- Masukkan air ke dlm tepung & uli sehingga licin..klu keras boleh tmbh air...- Masukkan shorterning, uli lg sehingga licin..- Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..- Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..- biarkan 10 min sblm digoreng- bila dah diangkat dan sejuk - belah dua dan bubuh sambal tumis
Jgn lupa follow instagram..
Resepi yg lebih gebuz!.


SAMBAL TUMIS ~ tak kan tak tau buat kot... itu sudah lebih...takpe boleh jenguk blog Ayu...gerenti sedap gila sambal dia.   


SHORTENING kalau kat rumah takde....jgn susah hati... boleh guna MINYAK BIASA... sib baik I ada beli shortening itu ari.. (ada yg tak tau apa itu shortening? Ianya adalah minyak sayur2an... bentuk dia lebih kurang mcm majerin tapi bukan majerin... Kaler putih).
OK.... kalau I senyappp je lepas ni.... ini bermakna I tgh sibuk buat kuih ni....

7 comments:

  1. perghhh..dah lama mencari, thanxx dear :)

    ReplyDelete
  2. Ieda Al-Habsyi...masalahnya I baru sekali ni nk buat...kalau tak jadi jgn salahkan I ya... :D

    ReplyDelete
  3. zaman saya skolah rendah dulu orang panggil buger kecik, masa tu sebiji 20sen sebesar touch pac laptop (yang fungsinya macam tetikus tu) setebal 2 inci.... rindu zaman kecil.....

    ReplyDelete
  4. saya punnn rindu zmn kecil Kak Maria..........bestnyaaaa....jom kita jd kecil semula...sapa nk join???

    ReplyDelete
  5. MM, nak jugak....bayangkan kita kembali ke zaman kecik...nanti jap.... uuuummm kalau macam tu kita sebaya dengan anak kita he he he ....

    ReplyDelete
  6. I try resepi tak menjadi:( tak masak la didalam walau pun api pelan. And tak bulat cam gambar tu pun:( failed la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuih muih yg ada yis ni sebenarnya bergantung kepada cara kita menguli.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...