Tuesday, July 6, 2010

ALAHAIIII TAK DAPAT LA NAK MENGGEDIX KALAU MACAM NI...


Memang dah sah dah ni blogspot tgh under maintenance ...... Testing Comment yg I buat baru beberapa jam tadi pun sama-sama ghaib....... baik uoll buat announcement mcm I ni supaya tiada yg salah anggap...... mana la tau your readers jenis yg "dlm hati ada air terjun" yg cepat kecik ati macam I... penat2 antar komen, pastu ghaib...mesti diorg ingat uoll sengaja delete plak......

Biar apa pun yg terjadi pada blog hari ni..... mari kita menggedix sebentar. Apa yg ingin kita gedikkan hari ni tuan2 & puan2? Nak berdiskusi pun dah tak bleh dah ni...... kita cerita pasal bisnes raya je la.. Eh mcm la I yg nak bisnes plak...oh tidak rasanya... I bisnes kelapa dara je la.

Raya mmg le lama lagi... tapi apa kata anda warm up dulu buat2 kuih mcm Mummy Gee tu, pastu bulan puasa nanti uoll jual la..... Maksud I jual kuih raya yg kering2 mcm biskut2 tu la......... tahun ni rasa2nya cheese tart paling mendapat tempat kot. Entah le... resa I berkata begitu. Tapi uoll tak tahu, I ada satu kuih favourite.... strawbery almond apa tah nama dia.... mmg sedap kuih tu.... rasa mcm nk buat sendiri je tapi resepi mmg tak tau... sapa yg ada tu share2 le sikit. Kalau uoll pandai buat kuih tu memang bagus....sbb I suka... heheh Sebalang RM25.00 - RM 30.00 klu tak silap...

Tak tahu ke nak buat pengiraan untung? Jumlah modal darab dua la kot, ha itu la harga jual... atau darab 1, darab 1/2 pun boleh..... entah le... I pun bukan mahir sangat...cuma main dgr2 je makcik2 bercerita diorg jual karipap tu mcm tu diorg kira. Yg penting tengok la market kat mana? Kalau kt kg2 kasi la murah sikit... sian org2 kg, kat bandar jual mahal sikit pun takpe... janji sedap. Lagipun kos bahan mentah kt bandar pun mahal.

Eh baru teringat!!!!. ada requisition dari kwn2 sekolah anak2 I la.... untuk buat kuih pau inti daging sebab termakan pau kelapa yg anak I bawak siang tadi... eh apa motif tulis mcm ni? Huhu?? nk bagitau kt dunia... sedap rupanya pau yg I buat semalam tu hingga ada yg request... haha.. biasa la budak2 klu dh lapar semuanya sedap je.... alahai dik.....siannya.. Lain kali kalau mood auntie baik, auntie buatkan pau tu ya... skrg mood tara baik sbb penat semacam la arini..... esok mungkin auntie just masakkan roti tampal telur je utk breakfast budak 2 org tu.

Eh... terbantut plak nk cerita pasal bisnes raya, selain dari tu..... uoll boleh jugak ambik upah menjahit labuci... I pun ada tempahan menjahit labuci ni....... hehehe........tapi customer I cuma anak2 I dgn sorang lg Mak Datin yg tak mahu dikenali namanya... itu je... kalau ramai2 tak sanggup I rasanya sebab I pun bukan la terror sgt jahit2 labuci ni.

Selain dari tu... uoll jual la hamper raya, artis2 kan biasa buat mcm tu bila dekat2 nak raya. Memang berbaloi tau...... asalkan anda kenal supplier yg menawarkan harga terendah. Ala.... tak pun anda buat la kelainan....... tak semestinya hamper tu kat dalamnya mesti mengandungi segala jenis snack dan air minuman yg biasa terdapat kat pasaran tu..... byk lagi yg boleh u jadikan hamper...contohnya kek coklat ke... pastu masukkan la kek tu dlm bekas bakul yg cantik, beli la bakul tu kat Ayer Hitam banyak jual.... cantik2... kat R& R Ayer Keroh pun ada kalau tak silap. Pastu ikat la reben. Pastu announce la kt FB sapa yg nak tempah hamper...... pasti ada je yg nak utk dihadiahkan pada rakaniaga ataupun ibu or ibu mertua.

Banyak lagi la kalau nak cerita.... yg penting minat anda untuk berniaga tu memang ada. Ok la... malas nk menaip lg...... esok je la sambung. Tulis panjang lebar pun tak guna kalau tak dpt nak berdiskusi dgn anda semua.... entah le, bila la masalah keGHAIBan COMMENT ni akan selesai? Babai...



























4 comments:

  1. rasanya dah okehh kot, hany br nampak ade komen kt belog hany...yang petang td punyer

    ReplyDelete
  2. ya la Hany...dah ok pun..alhamdulilah...blogspot ni sesaja nk menggedix la ni..

    ReplyDelete
  3. ahak..memang sah velogsepot ada prob..dari tadi blogwalking semua membebel pasal ni..

    ReplyDelete
  4. mmg patut pun diorg bebel Iman... dah 10 comments dr kwn2 I ghaib mcm tu je tanpa sebarang notis.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...